Fiatal tehetségeket avattak fel

Egyetem

A Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében avatták fel az első magyar Junior Templeton Fellow-kat, köztük a Debreceni Egyetem két hallgatóját.

A Magyar Templeton Program a világon egyedülálló, kísérleti tehetségazonosító program, amelynek célja, hogy megtalálja, és 2016 márciusától egy éven át személyre szabott tehetséggondozásban részesítse a 20 ezer pályázó közül kiválasztott 315 Junior Templeton Fellow-t, köztük Kiss Andrea pszichológia szakos és Imre Alexandra biotechnológia szakos hallgatókat.

Kiss Andrea tanulmányai mellett a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programja (DETEP) keretében reklámkutatással is foglalkozik. Irányítja saját családi vállalkozását, nemzetközi webshopján keresztül alkotásai amerikai és ausztrál ügyfeleihez is eljutottak már.

– A Templeton programtól már most nagyon sokat kaptam, hiszen biztosítják a szakmai programokon való részvétel lehetőségét, beszélgethetünk kiemelkedően sikeres emberekkel, elkövetkező egy éves utunkat pedig mentor kíséri, akinek a személyét igényeink és képességeink alapján választották ki. És persze amit a legjobban szeretek, és amit eddig egyetlen másik hasonló kezdeményezésben sem tapasztaltam, hogy mindent úgy alakítanak, ahogy nekünk a legjobb. A bejutott 315 Jr. Templeton Fellow közül mindenki mást és mást remél, de mindannyian bízunk abban, hogy tehetségünket megoszthatjuk másokkal és abból minél többet visszaadhatunk a társadalomnak – mondta az unideb.hu portálnak Kiss Andrea.

– Biomérnök alapszakon végeztem, tanulmányaim alatt lehetőségem volt külföldön is kipróbálni magam. 2014-ben féléves részképzésre pályáztam a göteborgi Chalmers University of Technology-ra, ahol fél éves lehetőséget kaptam, hogy csatlakozzak az iGEM (International Genetically Engineered Machine) csapathoz. Később jelentkeztem az Amgen Scholars Programba, amelynek keretében a párizsi Pasteur Intézetben dolgozhattam, kutatásaim eredményéről pedig a Cambridge-i Egyetemen megrendezett Amgen konferencián számolhattam be – sorolta eddig sikereit Imre Alexandra, aki ugyancsak tagja a DETEP-nek. Az előtte álló egy éves lehetőségről elmondta: szeretne vállalkozási ismeretekre szert tenni, fejleszteni a publikációírás és előadói képességeit, valamint emberi és szakmai kapcsolatokat építeni, hogy később kutatóként is megállja helyét a tudomány világában.