In memoriam Pozsgay Imre

Egyetem

Április 15-én temetik Budapesten Pozsgay Imre volt államminisztert, a Debreceni Egyetem egykori oktatóját.

Életének 83. évében elhunyt Pozsgay Imre egyetemi tanár, aki 1998-2003 között oktatott a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának Politikatudományi Tanszékén. Az ismert és népszerű tanár politikai pályafutása során képviselt reformnézeteivel, a rendszerváltásban betöltött vitathatatlan szerepével, illetve a nemzet érdekében kifejtett fáradhatatlan munkásságával országos hírnévre tett szert a rendszerváltást követően is.

Oktatói pályafutása alatt többek között olyan tantárgyakat oktatott, mint a Magyar parlamentarizmus története, a Késő Kádár-korszak válsága, A rendszerváltás politikai előkészítése. Kiemelkedően népszerű előadásain olyan hasznos információkkal látta el a debreceni hallgatókat, melyekben a szakmai ismeretanyag ötvöződött személyes politikai tapasztalataival. Ilyen értelemben nemcsak elméleti, hanem gyakorlati szempontból is pótolhatatlan felkészítésben részesítette a hallgatóságot.

Emberségével és kötelességtudatával Pozsgay Imre mindannyiunk példaképe lehet. Halála nemcsak a Politikatudományi Tanszék, hanem a Bölcsészettudományi Kar és az egész egyetem számára pótolhatatlan veszteség. Politikai és oktatói munkásságának hatása tovább él az utókorban. Emlékét örökre megőrizzük.

Pozsgay Imrét április 15-én 14:30-kor temetik a Farkasréti temetőben katolikus szertartás szerint. A Debreceni Egyetemet a Politikatudományi Tanszék képviseli, melynek Pozsgay Imre professzora volt.