Gulyás György emlékére

Egyetem Kultúra

Koszorúzással, gálahangversennyel emlékezett az egyetem és a város a Zeneművészeti Kar alapítójára születésének 100. évfordulója alkalmából.

– Egy korszakot meghatározó egyéniségre emlékezünk most, olyan emberre, aki alapító igazgatója volt intézményünknek, aki életét és munkásságát Debrecennek szentelte. Az általa kiemelt fontosságú énekalapú zeneoktatás teremtette meg azt a művészi légkört, ami még ma is áthatja a mindennapokat – mondta az ünnepi megemlékezésen Duffek Mihály. A Zeneművészeti Kar dékánja kiemelte: Gulyás György volt az, aki – mintegy a jövőbe látva – a Zeneakadémia helyett az akkor Kossuth Lajos Tudományegyetemmel való szoros kapcsolatépítést támogatta, szinte előrevetítve a 2000-ben megvalósuló egyetemi integrációt.

Az ünnepség a kar épületében lévő Gulyás-emléktábla megkoszorúzásával, majd a Liszt teremben a versenygyőztesek gálakoncertjével folytatódott, amelyen a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola tanulói mutatkoztak be. Színpadra lépett a Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar, a Bárdos Lajos Leánykar és a Canticum Novum Kamarakórus, Az estet a Gulyás György Szakkollégium szólistáinak hangversenye zárta.