Középpontban a megújuló energia

Egyetem

A biogázról, a geotermikus hőszivattyúkról, a párizsi klímatárgyalásokról és a Smart City projektről is szó volt a IV. Környezet és energia konferencián.

– Bioenergia, fenntartható fejlődés, geotermika, Internet of Things, környezettudatos építészet, Smart City, szélerőmű, termálvíz – ezek varázsszavak a környezet- és klímavédelem témakörében, ugyanakkor nem sokat érnek, ha Önök, szakemberek, kutatók nem töltik fel őket megfelelő tartalommal – fogalmazott a IV. Környezet és energia konferencia és Energia a mindennapokban verseny pénteki megnyitóján Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának dékánja.

A kétnapos szakmai találkozót a Természettudományi és Technológiai Kar Földtudományi Intézete, az MTA Debreceni Akadémiai Bizottságának Földtudományi Szakbizottsága és Megújuló Energetikai Munkabizottsága a Megújuló Energiapark Kutatóközpont közreműködésével szervezte.

Csákberényi-Nagy Gergely, a Megújuló Energiapark Kutatóközpont ügyvezetője köszöntőjében kiemelte: 16 intézményből 52 előadó mutatja be kutatását a kétnapos konferencián és versenyen. A szervező hozzátette, hogy idén már a határon túlról is érkeztek a rendezvényre, az erdélyi Babes–Bolyai Tudományegyetemről és a kárpátaljai II. Rákóczi Ferenc Főiskoláról is jöttek résztvevők.

Mika János, az Eszterházy Károly Főiskola tanára Szinergiák és konfliktusok az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok (2016-2030) és a megújuló energiaforrások között címmel tartott előadást, majd Faragó Tibor, a Szent István egyetem tanára a párizsi klímatárgyalások eredményeiről beszélt. A plenáris előadások zárásaként Töviskes Imre, az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ munkatársa a Smart City Debrecen programot mutatta be. Ezt követően a Megújuló energiaforrások, valamint az Energia, társadalom, gazdaság, politika szekciókban folytatódott a konferencia.

A szombati Energia a mindennapokban tudományos versenyen Napenergia és szélenergia, Bioenergia, valamint Geotermika és környezettudatos építészet szekciókban mérték össze tudásukat a fiatal kutatók.