Az érszűkület halált okozhat

Egyetem

Hazánkban mintegy 400 ezer embert kezelnek érszűkülettel. A páciensek harmada öt éven belül életét veszíti a betegségben.

– Az alsó végtagi érszűkület hosszú ideig tünetmentes marad, ezért sokan nem is tudnak betegségükről, amelynek hátterében az érfal meszes átalakulása, plakkosodása, és az ehhez társuló vérrögösödés vezet. A betegek zöme nincs tisztában a kór súlyosságával sem, vagyis azzal, hogy az érszűkület és szövődményeinek következtében minden hetedik percben meghal valaki – magyarázza Soltész Pál egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Angiológiai Tanszékének vezetője.

A betegség súlyos következménye a végtag elvesztése. Hazánkban évente 5-6 ezer amputáció hátterében áll az érszűkület, és háromszor nagyobb a stroke, illetve a szívinfarktus kialakulásának veszélye is ezeknél a betegeknél – teszi hozzá az orvos. Pedig az alsóvégtagi érszűkület könnyen és fájdalommentesen diagnosztizálható: a lábszáron és a felkaron mért vérnyomás hányadosából, vagyis az úgynevezett boka-kar indexből könnyen kiolvasható az elváltozás.

Leggyakrabban a dohányzás, a cukorbetegség, a mozgásszegény életmód, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint vezet érszűkülethez. Ezért a betegeknél elsődleges a cigaretta elhagyása és a fizikai aktivitás fokozása. Cukorbetegeknél a folyamat alattomosabban zajlik, a tünetek hirtelen jelentkeznek és súlyosabbak lehetnek.

– Ha az érszűkület olyan helyen okoz keringési akadályt, ami katéteres technikával elérhető, akkor kisműér-behelyezéssel, úgynevezett stenteléssel tágítható a szűkület. Összetett szűkület esetén azonban sebészeti helyreállító műtéttel óvhatjuk meg a beteg életét – tájékoztatott a professzor hozzátéve, hogy hazánkban a perifériás érbetegségek komplex kezelése vascularis központokban történik, ahol belgyógyászati angiológus, radiológus és érsebész is rendelkezésére áll.

A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság idén harmadik alkalommal rendezi meg a magyarországi Érszűkület Napot, melyen március 17-én hat helyszínen – köztük a Debrecen Plazában – is orvosi tanácsadással és a boka-kar index mérésével várják az érdeklődőket.