Debreceni kutatókat díjaztak

Egyetem

A Debreceni Egyetem kutatóinak munkáját díjakkal ismerte el február 24-én a Debreceni Akadémiai Bizottság.

A Debreceni Akadémiai Bizottság éves közgyűlésén adták át a szervezet legmagasabb kitüntetéseit: a DAB Pro Scientia, DAB Plakett és DAB Pro Cooperatione díjakat vehették át az arra érdemes kutatók.

Gergely Pál, a Debreceni Akadémia Bizottság elnöke elmondta, a díjak nem egy konkrét kutatáshoz, hanem életművekhez kapcsolódnak.

A DAB legmagasabb kitüntetését, a DAB Pro Scientia díjat ezúttal Joó Ferenc akadémikus, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának egyetemi tanára vehette át. Joó Ferenc a vizes közegű fémorganikus katalízis megalapozásának egyik vezetője: sikerült megállapítania, hogy a hidrogénezési reakciók szelektivitása nagymértékben megváltoztatható a vizes oldatok megfelelő pH-értékének alkalmas megválasztásával.

DAB Plakett díjat vehetett át Nagy János, Somsák László és Virág László, mindannyian a Debreceni Egyetem meghatározó kutatói. Nagy János Kukoricatermesztés című könyvét több nyelven is kiadták, kutatásai hozzájárultak a környezetkímélő, hatékony és alkalmazkodó termesztés-technológiák fejlesztéséhez, amelyet a gyakorlat több mint harminc éve hasznosít. Somsák László kutatási területe szénhidrátkémia, három bejelentett szabadalma is van a területen. Virág László a sejthalál mechanizmusának vizsgálatáért részesült az elismerésben.

A DAB Pro Cooperatione díjat minden alkalommal külföldi oktatóknak, kutatóknak ítélik oda, ezúttal Herbert Van Uffelen, a Bécsi Egyetem professzora kapta. A szaktekintély 1997-2010 között a Debreceni Egyetem munkatársa volt és meghatározó szerepet vállalt a néderlandista képzés és a Néderlandisztika Tanszék alapításában.

– Szakmai kapcsolataival bekötötte a debreceni néderlandisztikát a nemzetközi néderlandista hálózatba, ráadásul a szakakkreditáció sem jöhetett volna létre Herbert Van Uffelen nélkül – méltatta a díjazottat Pusztai Gábor, a Debreceni Egyetem Néderlandisztika Tanszékének vezetője.