Három karon osztottak diplomát

Egyetem

A téli diplomaosztók utolsó előtti hétvégéjén az egészségügyi, bölcsész és informatikai karok végzősei vehették át okleveleiket a Debreceni Egyetemen.

A téli diplomaosztó-időszak a Bölcsészettudományi Kar ünnepségével folytatódott: az egyetem Díszudvarán százhatvankét frissen végzett vette át oklevelét. Legtöbben az alapképzést zárták sikeresen, de mester- és tanárképzési, sőt pedagógusoknak hirdetett szakirányú továbbképzési szakokon is friss diplomásokat avattak február 5-én.

Papp Klára dékán ünnepi beszédében kiemelte, hogy az intézmény a tudományszervezés és kutatás meghatározó vidéki kara, ahol a színvonalas munkának több mint száz éves hagyománya van.

Informatikai szaktudással a munkaerőpiacon

Az első programtervező matematikus diplomát több mint negyven évvel ezelőtt adták át Debrecenben – emlékeztetett Mihálydeák Tamás, az Informatikai Kar dékánja az intézmény február 5-i diplomaosztóján.

– Korábban elképzelhetetlen fejlődésnek vagyunk tanúi, intelligensnek nevezett tárgyak vesznek körül minket a munkahelyen és az otthonainkban egyaránt. Az informatikusok feladata, hogy szakmai tudásukkal lehetővé tegyék az értékteremtést – fogalmazott a dékán.

Az Informatikai Karon százharmincnyolcan tettek sikeres záróvizsgát, köztük a kar angol nyelvű képzéseiben részt vevő külföldi diákok is.

A diplomaosztó ünnepségen a kari vezetés tiszteletbeli hallgatóvá avatta Hegedüsné Éberhardt Ildikót, aki programtervező informatikus diplomáját átvevő, fogyatékkal élő lányának segítve végigjárta az egyetemi éveket az Informatikai Karon.

Az ünnepségen átadták az Informatikai Kar Díja kitüntetést Oniga Istvánnak, az Informatikai Rendszerek és Hálózatok Tanszék egyetemi docensének lelkiismeretes oktatói és kutatói munkájáért. Az Informatikai Kar Kiváló Oktatója kitüntetést Varga Imre, az Informatikai Rendszerek és Hálózatok Tanszék adjunktusa vehette át magas színvonalú oktatási tevékenységéért, a bonyolult hálózatok modellezése terén elért kiváló kutatási eredményeiért.

Az emberi méltóságért

Ápolók, egészségügyi szociális munkások, szociális gazdasági szakemberek, egészségügyi szervezők, mentőtisztek, szülésznők, védőnők, szociálgerontológusok és szociális munka asszisztensek vették át oklevelüket február 5-én, pénteken a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán, Nyíregyházán.

A 115 végzős hallgatót Sárváry Attila oktatási dékánhelyettes köszöntötte, majd a diákok esküt tettek arra, hogy hivatásuk során megakadályozzák az egyének és közösségek megkülönböztetését, nélkülözését, szenvedését, munkájuk alapjának pedig minden ember alapvető emberi értékének és méltóságának elismerését tekintik.

A végzett hallgatókat Semsei Imre dékán arra kérte: a szociális gondoskodás, az egészségmegőrzés, a gondozás, az egészségvédelem és az egészségügyi ügyvitelszervezés területén tevékenykedjenek olyan elhivatottsággal, hogy az hozzájáruljon a lakosság szociális helyzetének javulásához és a rászorulók megsegítéséhez.

Az ünnepi tanácsülésen a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Kiváló Oktatója kitüntetést is átadták, melyet Szelesné Árokszállási Andrea vehetett át.