Diplomázz Kisvárdán!

Egyetem

Turizmus-vendéglátás és mezőgazdasági mérnök alapképzéseket indít a Debreceni Egyetem Kisvárdán, a közösségi felsőoktatási képzési központban.

A régió adottságait és a térség vállalkozásainak igényeit figyelembe véve döntött az egyetem arról, hogy a turizmus-vendéglátás és a mezőgazdasági mérnök szakokat hirdeti meg Kisvárdán 2016 őszétől. Az érdeklődő középiskolásokat és szüleiket fórumon tájékoztatták február 4-én, csütörtökön a nappalin és levelezőn, államilag támogatott és önköltséges formában is választható képzési formákról.

A 17500 lakosú szabolcsi városban négyezer középiskolás él. Szociális helyzet miatt senkit nem érhet hátrány a továbbtanulásban, a hátrányos helyzetű diákokat a képzőközpont és az önkormányzat is ösztöndíjjal támogatja majd.

– A statisztikák szerint 2010 és 2020 között legnagyobb mértékben (18százalékkal) a felsőfokú végzettségűek iránt nő meg a kereslet a munkaerőpiacon, a középfokú végzettséggel rendelkezők körében ez az arány 6 százalék körül várható. Az, hogy az itt, Kisvárdán induló képzéseket a Debreceni Egyetem oktatói tartják, minőségi garanciát jelent, hiszen az ország legmagasabb képzési színvonalát képviselik – hívta fel a több száz érdeklődő diák figyelmét Szigeti Ádám, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatási és kutatási-fejlesztési főosztályvezetője.

– A turizmus-vendéglátás az egyik kiemelt terület, melyen hosszútávú fejlesztések, beruházások indulnak Kisvárdán, emiatt szükség lesz szakképzett munkaerőre. A Gazdaságtudományi Kar ilyen irányú képzésén – ahogy Debrecenben, úgy itt is – hat elméleti és egy gyakorlati félévet kell teljesíteniük a hallgatóknak, azt követően kaphatnak közgazdász diplomát – ismertette Pető Károly dékán.

– A mezőgazdasági mérnök szak az ágazat minden területét áttekinti és gazdaságtudományi tárgyakat is magába foglal, hiszen a gazdasági szemlélet ma már elengedhetetlen az agráriumban is. Ugyanazokat a lehetőségeket megkapják majd a Kisvárdán tanulók is, mint a debreceniek: az Erasmus-programmal 27 országban folytathatnak rész-tanulmányokat, bekapcsolódhatnak a tehetséggondozó programba, illetve a tudományos diákkör is nyitott számukra – tájékoztatott Komlósi István, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

A Debreceni Egyetem két kihelyezett alapszakjára február 15-éig lehet jelentkezni. A későbbiekben további képzések indítását is tervezik a kisvárdai közösségi felsőoktatási képzési központban: az igények alapján informatikai és egészségügyi tudományterületekkel bővülhet a kínálat, illetve duális képzést is szeretnének. Zichyné Belinszky Katalin ügyvezető bejelentette: már több jelentős vállalattal stratégiai partnerkapcsolatot létesített az intézmény.