Az univerzális rovarász

Egyetem

Munkatársai, tanítványai, barátai és tisztelői köszöntötték a 80 éves Szarukán István professzort, a Növényvédelmi Tanszék egykori vezetőjét.

– Az országosan ismert és elismert zoológus bár nem Debrecen szülötte, tanulmányai, oktató-, nevelő- és kutatómunkája egyaránt a városhoz és az egyetemhez kötötte, és köti mind a mai napig. A professzor munkássága maradandó nyomot hagyott a növényvédelem és -orvoslás oktatásának területén – fogalmazott köszöntőjében Komlósi István dékán, aki a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar nevében köszöntötte az ünnepeltet a január 26-án, a Böszörményi úti Campus Tanácstermében rendezett ünnepségen.

– Élete szolgálat volt, a fél évszázados növényvédő munkásság Debrecenben teljesedett ki – hangsúlyozta Kövics György, a Növényvédelmi Intézet vezetője, aki Szarukán István életének fontosabb állomásait, szakmai munkásságát ismertette.

Az ünnepségen köszöntőt mondott a Hajdú-Bihar megyei Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke, Kiss László is, aki a „Kamara kiváló növényorvosa” kitüntetést adta át a professzornak.

Szarukán Istvánt – aki 50 évet töltött az entomológia szolgálatában – egykori kollégái, tanítványai és a fiatal egyetemi hallgatók is felköszöntötték 80. születésnapján.