Változó világ, változó emberek

Egyetem

Az egészséges öregedésről, a fizikai aktivitás szerepéről és az európai időskori stratégiákról is szó lesz a Nyíregyházi Gerontológiai Napok konferencián.

– A világ generációról-generációra változik, ahogyan a magyar társadalom is. Az évtizedek óta folyó társadalmi szerkezetváltozás hatására ma már hazánk nem is elöregedő, hanem elöregedett társadalom – hangsúlyozza a konferencia kapcsán Semsei Imre, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának dékánja, a Gerontológia Tanszék vezetője.
A dékán szerint fontos látni, hogy az idős emberek aránya is egyre növekszik a társadalmon belül, legtöbbjük idült vagy krónikus betegségben szenved, ezzel párhuzamosan azonban egyre több egészséges, és még a nyugdíjba vonulás után is aktív ember van, akiknek másak az igényei, mint a korábbi generációknak.

– Ezért is szükséges, hogy a gerontológia is alkalmazkodjon az új igényekhez, új lehetőségeket kínálva a nyugdíjas kor eltöltésére. Ennek első jelei a magyarországi régiókban is megjelentek, mint például a már elindult Kelet-Magyarországi Szépkorúak Akadémiája és a tervezett Harmadik Kor Egyeteme is a Debreceni Egyetemen – magyarázza Semsei Imre.

Huszonöt előadáson többek között az idősödő társadalom problémáival, a gerontológia új kihívásaival és az életminőség vizsgálatával is foglalkozik december 4-én, pénteken 9 órától a Nyíregyházi Gerontológiai Napok nemzetközi konferencia „Változó világ – változó emberek – Innovációs lehetőségek az idősgondozásban” címmel. A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának rendezvénye a maga nemében egyedülálló módon egyesíti az öregedéstudomány legfontosabb területeit, a geriátria, a társadalom gerontológia, a preventív gerontológia és az aktív ageing programok és legfrissebb tudományos és kutatási eredmények bemutatásával.