Különleges bánásmód konferencia

Egyetem

Első alkalommal szervezett december 3-án Különleges Bánásmód Nemzetközi Konferenciát az egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kara.

A rendezvény célja, hogy bemutassa a különleges bánásmóddal élők (sajátos nevelési igényűek, beilleszkedési, tanulási magatartási zavarokkal küzdők, kiemelten tehetségesek) fejlesztésével foglalkozó elméleti és gyakorlati kutatások legújabb eredményeit. Nem véletlen a konferencia időzítése sem, hiszen egyrészt december 3-a fogyatékos emberek nemzetközi napja, másrészt a hajdúböszörményi kar hamarosan gyógypedagógiai szak indítására készül.

– Az oktatás egyik legfontosabb feladata az érdeklődés felkeltése mindenkiben, így azokban is, akik akár biológiai, akár társadalmi okok miatt kerültek hátrányos helyzetbe. Mi az egyetemen tudjuk: ennek eléréséhez szükség van olyan jól képzett pedagógusokra, akik tudják, hogyan lehet a különböző fogyatékkal élőket is eredményesen oktatni – mondta köszöntőjébenCsernoch László tudományos rektorhelyettes.

A nemzetközi tanácskozásra hazánkon kívül nyolc országból (Anglia, Ausztrália, Szerbia, Románia, Szlovákia, Ukrajna, Csehország, Szlovénia) érkeztek résztvevők szakmai tapasztalatcserére. A konferencián nagy érdeklődés kísérte Nagy Dénes előadását. Az ausztrál-magyar kutatóprofesszor alapító elnöke a Nemzetközi Szimmetria Társaságnak (1989), amely a tudomány és a művészet képviselőinek együttműködését segíti interdiszciplináris témákban, ideértve a műszaki és a társadalomtudományokat is. Nagy Dénes a tudományterületek közötti „hidak” fontosságát hangsúlyozta. Véleménye szerint számos probléma megoldásához elengedhetetlen az interdiszciplináris gondolkodás, és ebben Magyarország nagyhatalom.

A rendezvényen mutatták be a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar új lapját, amelynek első számát – benne a konferencia előadásainak anyagával – decemberben olvashatják az érdeklődők a www.degyfk.hu/kulonlegesbanasmodoldalon.