Frissen avatott doktorok a Debreceni Egyetemen - névsorral

Frissen avatott doktorok a Debreceni Egyetemen – névsorral

Egyetem

Doktori és habilitációs okleveleket, elismeréseket adtak át 2015. november 28-án a Debreceni Egyetem hagyományos doktoravató ünnepségén.

Az eseményen az Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanács javaslata alapján 79 jelölt vehette át a doktori fokozatot jelentő oklevelet a bölcsészet-, az orvos-, az agrár-, a természet- és társadalomtudományok területén. A doktorjelöltek közül 48 summa cum laude, 30 cum laude minősítéssel tett eleget a doktori (PhD) fokozat megszerzéséhez előírt követelményeknek. 1 jelölt külföldön szerzett tudományos fokozata alapján kérte az egyetemtől a doktori fokozat kiadását.

– De mi is az egyetemi lét, mi is az az egyetem? – tette fel a kérdést ünnepi beszédében Csernoch László tudományos rektorhelyettes. Ez az az intézmény, ahol az új tudást létrehozzák, azt a korábbi tudással szintetizálják. De a tudást nem csak létrehozni és gyarapítani kell, azt tovább is kell adni, hogy azt mások felhasználhassák és tovább gyarapíthassák. Meggyőződésem, hogy az egyetem épp ezért minden modern, a tudományon alapuló társadalom elidegeníthetetlen része, és mint ilyen, semmivel sem helyettesíthető. Az értékes tradíció, az alkotó jelen és a biztató jövő pótolhatatlan együttese. Éppen ezért az egyetemek ma fontosabbak, mint bármikor voltak. A 21. század a tudás társadalma… Ehhez pedig kiváló egyetemekre, minden szempontból kiemelkedő kutatóegyetemekre van szükség. Vannak, és bízom abban, hogy lesznek is hazánkban ilyenek. A Debreceni Egyetem is közéjük tartozik…
Önök a Debreceni Egyetemen elmélyültek a tudomány különböző területein, vagy éppen a művészetekben. Ezek alatt az évek alatt megtanulták szakmájukat, és megtanultak kellő alázattal viszonyulni mindahhoz, amit tudunk és előre nézni arra, amit még nem ismerünk – szólította meg a fiatal doktorjelölteket a rektorhelyettes. Ennek az országnak nagyon nagy szüksége van Önökre. A kiművelt emberfők mennyisége, száma a nemzet igazi hatalma. A „hatalommal” azonban felelősség is jár. Kérem, hogy mindig érezzék azt a felelősséget, melyet munkájuk jelent – hangsúlyozta Csernoch László.

„Fogadom, hogy a Debreceni Egyetem doktoraihoz méltó magatartást tanúsítok. Legjobb tudásom szerint munkálkodom az egyetem hírnevének öregbítésén. A tudományos etika tiszteletben tartásával szolgálom a tudományos haladást, az egyetemes emberi kultúrát és a nemzeti értékek megőrzését” – hangzott a doktorjelöltek esküje.

Valamennyi felavatott doktor nevében Földesi Rita mondott köszönetet.

– Fogadalmunkhoz híven mindenkor arra törekszünk, hogy a doktori fokozat tekintélyét megóvjuk, szaktudományunk fejlődését elősegítsük, a Debreceni Egyetem gyarapodását tehetségünkhöz képest előmozdítsuk, s ezzel hazánk javát szolgáljuk.

– Kedves új doktortársaim! A néhány perccel ezelőtt átvett okirattal PhD fokozatot szereztek. Egyetemünk Önöket a hazai és nemzetközi tudományos életben önálló kutatómunkára érettnek és alkalmasnak nyilvánította. Engedjék meg, hogy a magam, a Szenátus és az egyetem vezetése nevében köszöntsem Önöket és kívánjak tudományos pályájukhoz megfelelő lehetőségeket és sok sikert! – köszöntötte a frissen avatott doktorokat Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

Az ünnepségen adták át a habilitált doktori címeket is, összesen 14-en tettek eleget a habilitációs eljárás követelményeinek.

Debreceni Egyetem Szenátusa Professor Emeritus címet adományozott három nyugalmazott tanárának. A címmel az egyetem legkiválóbb professzorainak teljesítményét, az egyetem érdekében kifejtett munkáját ismeri el, egyúttal jogokat és feltételeket biztosít további tevékenységükhöz. Az elismerést Beke Dezső, Fekete Károly és Sipiczki Mátyás professzorok vehették át.

Az ünnepség keretében kitüntetéseket, díjakat és elismeréseket is átadtak.

Petőfi S. János – a Debreceni Egyetem egykori hallgatója, későbbi díszdoktora, az MTA külső tagja – emlékére özvegye publikációs díjat hozott létre. A díjat az egyetem olyan 40 évesnél fiatalabb oktatója, kutatója, doktorjelöltje vagy doktorandusza kaphatja, aki a humán tudományok területén kiemelkedő publikációs teljesítményt nyújtott. Az idei Pefőfi S. János publikációs díj kitüntetettje Kavecsánszki Máté, aki “Tánc és közösség. A társastáncok és a paraszti tánckultúra kapcsolatának elmélete bihari kutatások alapján” című kötetével érdemelte ki a díjat.

Az Általános Orvostudományi Kar tanácsa ebben az évben a „Legjobb klinikai témájú tudományos közlemény” díjat az Expert Opinion on Drug Safety folyóiratban megjelent, „Late pulmonary complications of treating Hodgkin lymphoma: bleomycin-induced toxicity” című munkájukért Jóna Ádám és munkatársai részére ítélte oda.

2015-ben az év női kutatója díjat kimagasló kutatási eredményeivel és publikációs teljesítményével Papp Mária, a Belgyógyászati Intézet Gasztroenterológiai Tanszékének egyetemi docense érdemelte ki.

A tehetséggondozásban kiemelkedő teljesítményt nyújtott oktatók Pro Cura Ingenii Díja kitüntetését Matesz Klára, az Általános Orvostudományi Kar egyetemi tanára, Pete László, a Bölcsészettudományi Kar egyetemi docense és Szőllősi László, a Gazdaságtudományi Kar egyetemi docense vehette át.

A Debreceni Egyetem Innovációs Díj 2015. évi kitüntetettje a „Pepszin és tripszin rezisztens, hisztamináz tartalmú növényi kivonat és eljárás ennek előállítására” című munkájukért Sipka Sándor egyetemi tanár és munkatársai. A Tankó Béla Emlékdíjat idén Csiba László egyetemi tanár részére adományozta a Szenátus.

Az ünnepség az egyetem új díszdoktorainak köszöntésével folytatódott.

– A honoris causa doktori cím olyan magas fokú elismerés, amellyel universitasunk csak kivételes esetben él. Olykor megtiszteli vele egykori kiváló tanítványait, kimagasló professzorait, de időről időre felajánlja olyan hazai és külföldi tudósoknak is, akik nemzetközi elismerést érdemeltek ki, és akik tudományos eredményeiket közkinccsé téve gazdagítják a tudományt – mondta Csernoch László.

Az egyetem díszdoktori (doctor honoris causa) kitüntetésben részesítette Jean-Luc Fray-t, a frannciaországi Clermont-ferrand-i Blaise Pascal Egyetem professzorát, Alisa Erka Koch asszonyt, az amerikai egyesült államokbeli Michigani Egyetem professzorát és Szöllősi-Nagy András professzort, a hollandiai Delfti UNESCO-IHE Intézet korábbi rektorát.

Az ünnepség a Szózattal zárult az egyetem Aulájában.

A frissen avatott doktorok névsora

Az agrártudományok új doktorai:

Csihon Ádám
Nevien Adel Ismail Elhawat
Fazekas Mónika Éva
Földesi Rita
Riczu Péter

A társadalomtudományok új doktorai:

Ádám Zoltán
Bartha Attila
Nagy Gábor

A bölcsészettudományok új doktorai:

Abuczki Ágnes
Bicsák Zsanett Ágnes
Bódán Zsolt
Csiszár Imre
Endrédi Csaba
Haase Zsófia
Hajdú Ildikó
Herczeg Ákos
Kis Gábor
Kovács-Nagy Klára
Lelkes Zsófia
Marinecz Kornélia Florina
Molnár D. Erzsébet
Neszt Judit
Nótin Ágnes
Pap László
Sajgál Mónika Izabella
Szakál Imre
Takács Tamara
Tőzsér Zoltán

A természettudományok új doktorai:

Albert Ágnes-Júlia
Balázs Boglárka
Buday Tamás
Czenky Márta Erzsébet
Csáky Imre
Eszenyi Gergely
Fam Shenouda Shanda
Grenács Ágnes Judit
Halász Veronika
Harangi Balázs
Kéri Mónika
Kocsis Dénes László
Malina Tamás
Málnás Kristóf András
Mező Erika
Nagy Andrea
Pigniczki Csaba
Rácz Dávid
Spisák Tamás
Tóth Anna
Tóth Katalin

Az orvostudományok új doktorai:

Antal Zsófia
Bacskai Ildikó
Frank Ricardo Batista Pelaez
Buglyó Gergely
Czompa Attila
Daragó Andrea
Gergely Szabolcs
Hajas György
Kecskés Szilvia
Kerekes Éva
Klárik Zoltán
Kovács Bettina Erzsébet
Kovács Diána Klára
Kovács Kitti Bernadett
Kökény Mihály
Lőrincz Hajnalka
Magyarics Zoltán
Megyeri Boglárka Sarolta
Mezey Géza
Mezey Zsolt
Mózes Julianna
Oraveczné Gyöngyösi Eszter
Pák Krisztián
Piros Pálma
Siró Péter
Steiber Zita
Szabó Katalin Judit
Tóth Adrienn
Tóth Csaba Zsigmond
Tóth László

A habilitált doktorok névsora

agrártudományok: Czibere Ibolya, a Bölcsészettudományi Kar Politikatudományi és Szociológiai Intézetének egyetemi adjunktusa

bölcsészettudományok: Pósán László, a Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézetének egyetemi docense Pusztai Gábor, a Bölcsészettudományi Kar Néderlandisztika Tanszékének főiskolai docense Szabadi István, a Tiszántúli Református Egyházkerület Levéltárának tudományos főmunkatársa Vámosi Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar Szak- és Továbbképző Intézetének egyetemi adjunktusa

műszaki tudományok: Vaszil György, az Informatikai Kar Számítógéptudományi Tanszékének egyetemi tanára

orvos- és egészségtudományok: Birinyi András, az Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének egyetemi docense Fodor Mariann, az Általános Orvostudományi Kar Szemészeti Tanszékének egyetemi adjunktusa

társadalomtudományok: Csehné Papp Imola, a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Társadalomtudományi és Tanárképző Intézetének egyetemi docense

természettudományok: Bácsi István, a Természettudományi és Technológiai Kar Hidrobiológiai Tanszékének egyetemi adjunktusa Bujdosó Zoltán, a Károly Róbert Főiskola Turizmus, Területfejlesztési és Idegen Nyelvi Intézetének főiskolai tanára Lilla Korenova, a pozsonyi Comenius Egyetem Algebra, Geometria és Matematikai Didaktika Tanszékének egyetemi adjunktusa Nagy Sándor, a Természettudományi és Technológiai Kar Elméleti Fizikai Tanszékének egyetemi adjunktusa Székely Tamás, a University of Bath professzora