Jog a virtuális térben

Egyetem

A virtuális világ jogi kérdéseiről tartottak tudományos konferenciát november 25-én az Állam- és Jogtudományi Karon.

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara a Debreceni Akadémiai Bizottság Jogi Munkabizottságával szervezte meg a Lehetőségek és kihívások. A virtuális világ jogi kérdései című tudománynapi tanácskozást. Az előadásokban bemutatták a debreceni jogi kar új kutatócsoporti blogját is.

Az akadémia törekszik arra, hogy a virtuális világ mindannyiunkat befolyásoló világát bemutassa, ennek szellemében rendeztük meg ezt a konferenciát – mondta nyitóbeszédében Szabadfalvi József, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja.

A konferencián szó volt a fogyasztóvédelemről: ma már egyre ismertebb, hogy az online vásárlásoknál tizennégy napon belül indoklás nélkül elállhat a fogyasztó a vásárlástól, a termék visszaküldését követően a teljes vételárat visszakapva. A virtuális világ személyiségvédelmi kérdéseiről, a probléma aktualitásáról Fézer Tamás dékánhelyettes tartott előadást.

– A fizikai és virtuális privátszféra védelme azonos elvek mentén történik, ám a jogalkalmazásnak az újabb és újabb eszközök, programok megjelenésével szüksége lesz arra, hogy eltávolodjon az analógiától – emelte ki a dékánhelyettes.

Fézer Tamás hangsúlyozta, hogy a gondolkodás és az érzelmek is a privátszféra részét képezik, így védelem alá esnek. A szakember szerint kétfajta digitális énkép létezik: az akaratlagos, amibe a saját elhatározásunkból megosztott tartalmak tartoznak, valamint a mások által közzétett énképek, ilyenek lehetnek a kommentek vagy a híroldalak tudósításai. Fézer Tamás rámutatott: ha valaki tovább oszt, egy eredeti szándéktól eltérő közösség számára is láthatóvá téve egy tartalmat a közösségi oldalon, például valakinek a fotóját, akkor ahhoz már az eredeti „feladó” engedélyére lenne szükség.

A konferencián bemutatták a jogi karon három éve működő MTA-DE Közszolgáltatási Kutatócsoport nyáron készült blogját, ami most novemberben nyerte el végső arculatát. A kutatócsoport olyan oldalt kívánt létrehozni, ahol a közjogot és magánjogot kutatók meg tudják osztani a tudásanyagot, amivel rendelkeznek. A kozjavak.hu vitaindító tanulmányokat, híreket kínál a szakmai közösségnek.