Emlékszobor a radiológia atyjának

Egyetem

Elischer Gyula, a Radiológiai Klinika alapítója, az Orvostudományi Kar volt dékánja tiszteletére avattak emlékszobrot hétfőn a Debreceni Egyetemen.

Elischer Gyula a röntgen szakma világszerte elismert alakja volt, aki Budapesten született 1875-ben, ott végezte el az orvosi egyetemet, ahol 1889-ben avatták doktorrá. Debrecenbe az akkor szerveződő egyetemre 1921-ben tanszékvezetőként kapott meghívást, ő vezette a röntgenlaboratóriumot, majd kinevezték a Debreceni Tudományegyetem röntgenológiai professzorává, később az Orvostudományi Kar dékánjává. Munkája során súlyos sugárkárosodást szenvedett, és 1929-ben Budapesten hunyt el.

Az ünnepségen Battyáni István egyetemi docens, a Szakmai Kollégium Radiológiai Tagozatának elnöke kiemelte: az eseménynek különös aktualitást ad, hogy 120 éve fedezték fel a röntgensugarat, és 140 éve született Elischer Gyula professzor, aki a röntgenológia fejlesztésének szentelte életét. Elhangzott: ő volt Magyarországon az első professzor, aki önálló röntgenológiai intézetet vezetett, és a Debreceni Orvosi Egyesület elnöke tisztjét is betöltötte. Egyik legjelentősebb munkája a gyomor nyálkahártyájának szemléltetése volt.

– Ötvennégy évet kapott a sorstól, melynek mennyisége rövid volt, ám minősége, ahogyan élte az életét, világszínvonalra emelte. Munkái radiológiai tankönyvek részeivé váltak, és a klinikai vizsgálatoknak nem helyettesítő, hanem kiegészítő módszereként használta a radiológiát – összegezte Balla György egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Klinika Központ orvos-szakmai igazgatója.

Az ünnepségen ugyan személyesen nem lehettek jelen, de levélben köszönetüket fejezték ki nagyapjuk emlékének ápolásáért Elischer Gyula külföldön élő unokái.

A Radiológiai Klinikával szemben felállított emlékszobrot, Kövér József szobrászművész alkotását, Édes István, a Klinikai Központ főigazgatója és Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja leplezte le. Az ünnepség végén az egyetem professzorai koszorúval fejezték ki tiszteletüket az iskolateremtő professzor életműve előtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.