A matematika körbevesz minket

Egyetem

Világhírű matematikusok tartottak előadásokat a Matematikai Intézet és a DAB Matematikai Munkabizottságának pénteki rendezvényén.

– Rendkívüli esemény, hogy két ilyen elismert matematikus is előadást tart a matematika népszerűsítése érdekében – hangsúlyozta Győry Kálmán professzor emeritus a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezett Gráfok, prímek és számtani sorozatok cím előadás-sorozat megnyitóján pénteken a DAB Székházban.

A professor emeritus felidézte, hogy Szemerédi Endre 2012-ben kapta meg a matematika Nobel-díjaként is számon tartott Abel-díjat, míg Pintz János 2014-ben részesült az Amerikai Matematikai Társulat Cole-díjában.

Kicsi a világ – gráfok mindenféle címmel Szemerédi Endre a középiskolásokat megcélzó előadást tartott a hálózatok és a gráfok világáról. Az Abel-díjas szakember szerint szinte reménytelen feladat a matematikát népszerűsíteni, hiszen a felmérések szerint ezt a tantárgyat kedvelik legkevésbé az iskolások, ráadásul napjainkban divat „nem érteni a matematikához”, ugyanakkor ez egy nagyon fontos küldetés, hiszen a matematika életünk szinte minden területén jelen van. Előadásában Karinthy Frigyes novellájától a Facebookig változatos példákon keresztül mutatta be a gráfok alkalmazási területeit.

A matematika szakos hallgatóknak és matematikusoknak szóló előadásában Pintz János kutatási területéről, az egymást követő prímek hézagairól beszélt, míg Szemerédi Endre Véges és végtelen számtani sorozatok a részhalmaz-összegekben címmel tartott előadást.