A Debreceni Egyetem Tudományos Képzési Műhelyeinek Támogatása

Egyetem

A Debreceni Egyetem sikeres pályázatot nyújtott be 2015-ben a TÁMOP-4.2.2.B-15/1/KONV pályázati konstrukció felhívására.  A „Debreceni Egyetem tudományos képzési műhelyeinek támogatása” című TÁMOP-4.2.2.B-15/1/KONV-2015—0001 jelű projektnek részese a Kerpely Kálmán Doktori Iskola, ami 10 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projekt megvalósítási időszaka: 2015. május 1.– 2015. november 30.

A projekt kiemelt feladata, hogy a képzés ideje alatt a hallgatók ne csak a hazai ismeretanyaggal gazdagodjanak, hanem nemzetközi tapasztalatok révén is szert tehessenek szakmai ismeretekre. Ennek érdekében külföldi és magyar professzorok, egyetemi oktatók bevonásával tartottak nemzetközi tudományos konferenciát 2015. szeptember 10-én.

A konferenciát Dr. Nagy János prorektor, a Debreceni Egyetem Kerpely Kálmán Doktori iskola vezetője nyitotta meg. Dr. Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese köszöntette a rendezvényen megjelent angol, horvát, orosz, osztrák, román, szerb, szlovák és magyar vendégeket, egyúttal eredményes tanácskozást kívánt.

A köszöntő elhangzása után Dr. Peter John Gregory, a Readingi Egyetem professzora, a Debreceni Egyetem díszdoktora tartott előadást, majd Gémesi Zsolt, a londoni Imperial College igazgatóhelyettese „Fenntartható fejlődés, globális változás és ökoszisztémák” címmel. Dr. Onesmus Nyale Mwabonje, a londoni Imperial College kutatója a biomassza-alapú alternatív energiaforrásokról beszélt, Dr. Viliam Nagy, a Szlovák Tudományos Akadémia Hidrológiai Intézetének vezető kutatója pedig a talajnedvesség és a klimatikus változások közötti összefüggés új eredményeiről tájékoztatta a résztvevőket.

Nagy érdeklődés kísérte Dr. Holb Imre, Dr. Pepó Péter és Dr. Szakály Zoltán professzorok, Gálné Dr. Remenyik Judit és Takácsné Dr. Hájos Mária egyetemi docensek, Dr. Széles Adrienn egyetemi adjunktus, valamint Dr. Dobos Attila tudományos főmunkatárs előadásait az éghajlatváltozás, a fenntartható növény-, zöldség- és gyümölcstermesztés, az állati eredetű élelmiszer-alapanyag minősége, továbbá az ökológiai lábnyom csökkentése témakörökben.

A Debreceni Egyetem MÉK Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézete, valamint a Kerpely Kálmán Doktori Iskola és Szakkollégium az ENSZ „Talaj éve program” keretében megemlékezett a 150 évvel ezelőtt született Kerpely Kálmán professzor-akadémikusról, aki a magyar szárazgazdálkodás tanaival időben megelőzte az amerikai Campbell-féle talajművelést.

A Kerpely Kálmán Doktori Iskola a konferencia tudományos eredményei alapján tovább erősíti nemzetközi, különösen a határon átnyúló kapcsolatokat – mondta Dr. Nagy János professzor.