Önfenntartó életmódra nevelne a GYFK

Egyetem

Kertészkedni és lekvárt főzni is megtanítaná a roma származású vagy hátrányos helyzetű hallgatóit az egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kara.

Az ötlet nem új keletű: Nyugat – Európa több felsőoktatási intézményében bevezették már ezt a képzést az óvoda-, és a szociálpedagógus diákok körében, hazánkban viszont először a Debreceni Egyetem állt elő ezzel a kezdeményezéssel.

– A hajdúböszörményi önkormányzattal évek óta nagyon szoros kapcsolatot ápolunk, sokat segítenek a kar munkájában, céljai megvalósításában. A polgármester ezúttal egy nagyobb területet ajánlott fel a karnak és a Kincskereső óvodának, ahol az óvoda- és a szociálpedagógus hallgatók zöldséget-gyümölcsöt termeszthetnek. Itt megtanulják a mezőgazdasági munka lényegét, aztán pedig azt, hogy hogyan lehet ezeket a terméseket hasznosítani, feldolgozni – szörpök, lekvárok, befőttek formájában -, illetve finom ételeket főzni a zöldségekből. Mindezt a gyerekekkel együtt végzik. Tehát egyszerre egy pedagógiai módszertani tevékenység, ugyanakkor ők maguk is elsajátítják, azt az évszázados tudást, tapasztalatot, amit a szüleik, nagyszüleik még tudtak, de ők már nem – magyarázza Bálint Péter dékán.

A programban főként a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karon működő Lippai Balázs Roma Szakkollégium hallgatói vennének részt, de szabadon választható tantárgyként bármelyik diák jelentkezhet majd. Évente 20-30 hallgatóra számítanak, akik a diploma megszerzése után visszatérve a saját lakóközösségükbe rendkívül nagy hasznát vehetik a megszerzett tudásnak. A leendő óvodapedagógusok megtanulják, hogyan lehet a csoportszobán kívül kapcsolatot kialakítani, ismereteket átadni játékos formában a gyerekeknek, a fejlesztőpedagógusok pedig a hátrányos helyzetű családoknak mutathatják meg az önfenntartás alapformáit.

illusztráció- A tervezett kertművelés tantárgy összhangban van a karunk új célkitűzésével, hogy visszatérjünk a hagyományainkhoz, ami nemcsak a népmesékre és –dalokra terjed ki, hanem akár az életmódra is. Tapasztalataik szerint a hallgatók 90 százaléka még főzni sem tud, és vidéki származásuk ellenére sohasem kertészkedett, vagy nevelt állatokat. Most lehetőség nyílik a hallgatóknak arra, hogy módszertani tanárok és szakavatott kertészek segítségével sajátítsák el mindezt. De még az is előfordulhat, hogy az egyik óvodás nagymamája mond majd egy nagyon jó lekvár receptet – összegezte Bálint Péter.

A program megvalósításához támogatást szeretne igénybe venni a hajdúböszörményi kar. Várhatóan kora ősszel írják ki azt az uniós pályázatot, melyen olyan jól működő szakkollégiumok vehetnek részt, mint a Lippai Balázs Roma Szakkollégium. Az intézmény nyáron nagy sikerrel zárta le első 30 hónapos projektjét, 2015 augusztus 1-től pedig új szakmai vezetőt nevezte ki élére. Kocsis Péter Csaba a roma közösségek társadalmi felzárkózásának és integrációjának elismert szakértője. Végzett kulturális antropológusként másfél évtizede tevékenykedik a hazai cigányság érdekképviseletének különböző színterein, és dolgozik a hátrányos helyzetű lokális kisebbségi közösségek támogatása, fejlesztése és felzárkózása érdekében.