NeMaMat negyedik alkalommal

Egyetem

Negyedik alkalommal tanácskoztak a Debreceni Nyári Egyetem konferenciáján a külföldön magyar nyelvet tanító szakemberek.

A NeMaMat, azaz a Nem Magyar Anyanyelvű Magyarul Tanítók rendezvényének résztvevői három napra érkeztek a Debreceni Egyetemre. Idén tíz országból: Kanadából, Angliából, Németországból, Hollandiából, Ausztriából, Olaszországból, Nagy-Britanniából, Szlovéniából, Dél-Koreából és természetesen Magyarországról összesen húsz oktatató vett részt a tanácskozáson. A július 3-tól 5-ig tartó konferencia témája a civilizációs ismeretek tanítása volt a nem intézményes oktatás keretein belül, lebontva az egyes korosztályokra.

– Úgy tűnik, olyan fórumot teremtettünk ezekkel a konferenciánkkal, amely hiánypótló a témában. Az elmúlt években a világ minden részéről érkeztek a résztvevőink, és mindenkinek határozott szándéka a további együttműködés – mondta el Szaffkó Péter, a Debreceni Nyári Egyetem igazgatója.

Ebben az évben először a Magyar Nyelvstratégiai Intézet képviselője is jelen volt a rendezvényen. A két intézmény együttműködéseket tervez a jövőben. A cél továbbra is egymás megismerése és segítése, ezért ősszel a Nyári Egyetem létrehozza a NeMaMat Szemlét. Az online folyóiratban először mutatkoznak be a magyar nyelvet és kultúrát közvetítő hétvégi iskolák – a résztvevők írásain keresztül.