Virtuális séta az egyetemen

Egyetem

A fotelben ülve is bejárható ezentúl az Aula, a Rektori Tanácsterem és a könyvtár olvasóterme. Az intézmény bekerült a Google különleges gyűjteményébe.

A világ bármely pontjáról megtekinthető belülről a Debreceni Egyetem Főépülete, az intézmény ugyanis – Debrecenből egyedüli helyszínként – bekerült Magyarország nevezetességei közé a Google Street View gyűjteményében. A keresőóriás munkatársai tavaly márciusban vették fel a kapcsolatot az egyetemmel, áprilisban pedig elkészítették a felvételeket. A fotók összeillesztésével létrejött, 360 fokban forgató panorámaképet idén nyáron tette közé a Google a Magyarországi nevezetességek című gyűjteményében.

 

A StreewView-n látható képeket elsősorban egy erre a célra kialakított autóval készíti a cég,  néhány igazán érdekes látványosság azonban nem közelíthető meg autóval. Azért, hogy ezek a helyek se maradjanak ki programból, a Google 3 speciális járművet gyártott: a triciklit, a kézikocsit és a motorosszánt, melyek alkalmasak arra, hogy a nehezen járható utakon is tökéletes minőségű képeket csinálnak.

Tavaly áprilisban a Debreceni Egyetemre a Google kézikocsijával látogatott el a cég operátora, aki két napon át készített felvételeket a főépületben. A speciális kamera járt a Díszudvaron, az Aulában, a Rektori Tanácsteremben és a könyvtár olvasótermében is. A Google Térképnek és Google Earth-nek köszönhetően felhasználók milliói barangolhatják be virtuálisan a Debreceni Egyetemet.