Piacképes az egyetemi kukásautó

Egyetem

Tavaly szeptember óta gyűjti a szemetet Békéscsabán a Debreceni Egyetem által kifejlesztett kukásautó, amely éves karbantartására érkezett „szülőházába”.

2014 szeptemberére készült el a Debreceni Egyem Műszaki Kar Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszékének munkatársai által fejlesztett innovatív, napelemmel ellátott elektromos hajtással rendelkező kommunális hulladékgyűjtő (kukásautó) prototípusa, amivel gazdaságos módon kiváltható a manapság használatos, nagy költségeket felemésztő begyűjtési eljárás. A szemétszállító autó a napi munkában is bizonyított, a Tappe Hulladékgazdálkodási Kft. által üzemeltetett jármű a várakozásoknak megfelelően teljesített, mérhetően gazdaságosabb az üzemeltetése, mint hagyományos „kollégáinak”.

A P rendszámmal ellátott, közúti próbákra alkalmas prototípus jármű szeptembere óta Békéscsabán heti három-öt alkalommal napi két fordulóban, összesen 1500 km-t megtéve gyűjtötte a szemetet. A próbaidőszak alatt teljesített mintegy háromszáz, egyenként 25-30 km-es fordulóban összesen több mint ezer tonna szemetet gyűjtött össze. Az autót a szakemberek tesztelték közösségi és családi házas környezetben is.

– A tanszék által szabadalmaztatott hajtás teljes egészében beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A gyakorlatban is igazolódott, hogy a Villamosmérnöki és Mechatronikai tanszék által épített kisebb járművekben (kisteherautó, személyautó) sikerrel alkalmazott hajtási elv teherautókban – akár kamionokban is – és közösségi járművekben, buszokban is sikeresen alkalmazható. A járműhöz kiválasztott akkumulátorok állapota is jobb a vártnál, ami azt jelenti, hogy a menet közbeni töltés is sikeresen alkalmazható ezeknél a hajtásoknál – foglalta össze a tapasztalatokat Husi Géza tanszékvezető, a Műszaki Kar dékánhelyettese.
unideb.hu