Világhírű matematikusok az egyetemen

Egyetem

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Szemerédi Endre Abel-díjas matematikus is előadást tart júliusban a Debreceni Egyetemen.

Európa legnagyobb számelméleti konferenciájának ad otthont július 6-10. között a Debreceni Egyetem. A Journées Arithmétiques-et kétévente rendezik meg, de csak minden másodikat tartják külföldön, a többinek az alapító Franciaország ad otthont.

A Debreceni Egyetem Számelméleti Kutatócsoportja által szervezett konferencia öt napja alatt több mint 170 előadást hallhat a világ minden tájáról érkező mintegy 260 matematikus. A számelmélet – azaz leegyszerűsítve a természetes számok oszthatósági tulajdonságait és azok alkalmazásait vizsgáló tudományág – különböző területeiről lesznek előadók, olyan neves intézményekből, mint az angliai Cambridge, Oxford, a francia École Polytechnique, a holland Leideni Egyetem, a Moszkvai Lomonoszov Állami Egyetem vagy a kanadai McGill Egyetem.

A plenáris előadásokat egy nemzetközi tudományos bizottság állította össze, a konferencia nyilvános előadását pedig Lovász László Wolf-díjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke tartja „Határstruktúrák a gráfelméletben és a számelméletben” címmel július 7-én, kedden 18:40-től az Élettudományi Központ F015-016-os termében. A konferencia részletes programja ide kattintva érhető el.

unideb.hu