Orosz szakmai díjat kapott Maródi László debreceni professzor

Egyetem

Az oroszországi klinikai immunológia fejlesztésért kitüntetéssel ismerték el Szentpéterváron Maródi László professzor munkáját. A díjat első alkalommal kapta külföldi orvos – közölte a Debreceni Egyetem (DE) sajtószolgálata pénteken az MTI-vel.

Közleményük szerint Maródi László, a DE infektológiai és gyermekimmunológiai tanszékének professzora június 3-án, egy szentpétervári összoroszországi immunológiai konferencián vehette át a klinikai immunológia orosz atyjáról, Vlagyimir Iljics Jofféról elnevezett díjat.

A 2003-ban alapított kitüntetést évente egy szakembernek ítélik oda. Az emlékplakettet először kapta külföldi professzor.

Oroszország 2007-ben csatlakozott a Debreceni Egyetemen 2004-ben indított J-Projecthez, amelynek célja a veleszületett immunrendszeri megbetegedésben szenvedők színvonalasabb szakmai ellátása, a korai diagnózis megállapítása és a megfelelő terápia alkalmazása.

A program részeként az elmúlt 11 évben 24 közép- és kelet-európai, ázsiai és afrikai tagország részvételével 128 konferenciát tartottak, ebből húszat Oroszországban. A projektben részt vevő országok nemcsak közös kutatásokban működnek közre, hanem folyamatosan képzést is biztosítanak az immunológusoknak.

Jelenleg két orosz és egy román orvos vesz részt a debreceni infektológiai és gyermekimmunológiai tanszéken egy hónapos genetikai tréningen, amelynek során a génszekvenelás (a DNS-ben rögzített információk reprodukálása) módszerét sajátíthatják el a szakemberek.