Fórum a műszaki terület tudósainak

Egyetem

Műszaki Tudomány az Észak-kelet Magyarországi Régióban címmel tartották meg június 11-én a régió szakember-találkozóját a Műszaki Karon.

Az MTA DAB Műszaki Szakbizottsága és a Debreceni Egyetem Műszaki Kara közösen rendezte meg a régió tudományos műhelyeiben dolgozó műszaki szakemberek találkozóját, amelyet minden évben más helyszínen tartanak. A konferencia a debreceni, miskolci, szolnoki és nyíregyházi műszaki felsőfokú intézmények tudományos kutatást folytató oktatói számára teremt lehetőséget a kutatási eredményeik bemutatására, szakmai kérdéseik és felvetéseik megvitatására, de a régión kívül eső intézményekből is érkeztek Debrecenbe szakemberek, köztük PhD hallgatók is, akiknek a rendezvény kiváló alkalmat teremt a publikálásra, konferencia-szereplésre.

A konferenciát megnyitó Szűcs Edit, a Műszaki Kar dékánja beszédében kiemelte, hogy a kar 2007 óta több mint négymilliárd forintot költhetett kutatásra, infrastruktúra-fejlesztésre.

A Műszaki Tudomány az Észak-kelet Magyarországi Régióban konferencián összesen nyolcvankilenc előadás hangzott el. – A Műszaki Szakbizottság gépészeti, repüléstudományi, közlekedési, távközlési és hidrológiai munkabizottságai egyaránt jelen vannak a rendezvényen, összesen kilenc szekcióban rendeztük meg a tudományos tanácskozást – tájékoztatott Ráthy Istvánné szervező, a DAB Műszaki Szakbizottságának elnöke, a Műszaki Kar tanszékvezetője.

A konferenciát a Debreceni Egyetem professzora, Tóth László előadása nyitotta, aki a mérnökök és az ökológiai lábnyom összefüggéseiről beszélt a közönségnek. A professzor rámutatott: a következő 35-40 évben az energia-biztosítás lesz a legnagyobb probléma a Földön, és ha a mostanihoz hasonló módon használja ki az ember az erőforrásokat, akkor 2050-re két bolygóra lenne szükség az igények kielégítéséhez. A természet- és műszaki tudományok a változás hajtóerejét adják ahhoz, hogy ez ne következzen be.