Központban az egészség

Egyetem

A vérnyomás, a vércukor és a koleszterinszint ellenőrzésével több olyan betegség is megelőzhető, mely későn felismerve a páciens életébe kerülhet.

– Sok olyan megbetegedés van, ami korai stádiumban még nem okoz panaszt, ezért a betegek egészségesnek érzik magukat. Ha például egy magas vérnyomásban szenvedő páciens csak akkor kerül az ellátórendszerbe, amikor szívinfarktust kap, sokkal kevesebb mozgásterünk van, mintha időben felfedeztük volna a betegséget. Hiszen ekkor még akár életmódváltással vagy gyógyszerrel kezelhető az egészségügyi probléma. Ezért nagyon fontosak azok az egyszerű, fájdalommentes szűrővizsgálatok, amelyek akkor hívják fel a figyelmet egy kezdődő betegségre, amikor még be tudunk avatkozni – emelte ki Nagy Endre, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára a megelőzés fontosságáról szólva.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központja a szűrővizsgálatok népszerűsítésével és a lakosság tájékoztatásával komoly szerepet vállal a prevencióban. A Fórum Debrecen bevásárlóközpontban március 19-21. között a Natural Expo egészség-kiállításon az oktatás, kutatás és gyógyítás hármasát megvalósító Debreceni Egyetem standján a régió egyik legnagyobb egészségügyi szolgáltatójának szakemberei várják a lakosságot vércukor-, valamint koleszterinszint-méréssel, vérnyomás-ellenőrzéssel, testsúlyanalízissel és életmód-tanácsadással.

unideb.hu