Arany János Napok

Egyetem

Megkezdődött a csaknem két héten át tartó rendezvénysorozat, mellyel névadója előtt tiszteleg a Debreceni Egyetem Arany János Gyakorló Iskolája.

– A tavasz első napjai nagyon sok érdekes és izgalmas vetélkedőt, versenyt tartogatnak iskolánk diákjainak. Az idei témánk „Hazánk-Magyarország”, mely során a hungarikumoktól, a magyar tájakon és ízeken át, a népmesékig és a rajzfilmekig számtalan oldalról és formában szeretnénk megismertetni hazánkat a tanulókkal – mondta Denichné Hajdú Mónika Tímea igazgató a költő születésének 198. évfordulója alkalmából szervezett rendezvény megnyitóján.

Az iskolában már hagyomány, hogy Arany János születésének évfordulóján tantárgyi versenyeket, sportvetélkedőket szerveznek, melyek egy része már hetekkel ezelőtt megkezdődött. A megmérettetések hétfőn a vers- és prózamondó versennyel folytatódtak, majd kedden a természettudományos vetélkedő, a Te-Ve is elindul.

– Iskolátok névadója nemcsak kiváló költő, hanem nagyszerű fordító és nyelvművész is volt egyben. Jusson eszetekbe, hogy a televízióban látott valóságshow-szereplők néhány szavával szemben Arany János több, mint 23 ezer szót ismert és használt, amivel a legnagyobb szókincsű költőnkké vált – hangsúlyozta Maticsák Sándor, a Debreceni Egyetem tanárképzési főigazgatója, a rendezvény fővédnöke.

Az ünnepségen az iskola diákjai virágokat helyeztek el Arany János szobránál, az intézmény aulájában, majd a költő nevét viselő téren felállított bronzszobor előtt is lerótták tiszteletüket.

– Büszkeség tölt el, hogy immár egyéves ez a csodálatos tér és a szobor. Több éves küzdelem után példaértékű összefogásra volt szükség ahhoz, hogy megvalósulhasson ez a park, melyben a Debreceni Egyetem segítsége is elengedhetetlen volt – fogalmazott Papp Csaba, a körzet önkormányzati képviselője.

A rendezvény keretén belül nyílt meg Ritók Lajos festőművész kiállítása az Arany Galériában. A tárlaton a fiatal művész olajképeit és grafikáit láthatja a közönség március 13-ig, a rendezvénysorozat végéig.

unideb.hu