Ismét gyűrűztek a hallgatók

Egyetem

Harmadik alkalommal tartott egyetemi madárgyűrűzést február 26-án a Hallgatói Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottsága.

A tavaszi szemeszter kezdetével tovább folytatja környezetvédő és fejlesztő munkáját a bizottság. Első állomásként ebben az évben először szerveztek madárgyűrűzést az Élettudományi Központ előtt, az Országh László sétányon kihelyezett madáretetőknél a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék munkatársaival közösen.

– Örülünk annak, hogy idén ilyen sokan kilátogattak a gyűrűzésre. Külön öröm, hogy az egyetemisták mellett középiskolai osztályok is érdeklődtek a madárgyűrűzés szakszerű folyamata iránt- mondta Gyulavári Attila Zsolt, a bizottság elnöke.

A bizottság az eseményen a hallgatók ismereteit szerette volna gazdagítani és megmutatni a madarak természetes élővilágát. A szakszerű madárgyűrűzés menetét Juhász Lajostanszékvezető mutatta be, lehetőséget biztosítva ezzel a természet iránt érdeklődő hallgatóknak, hogy testközelből megcsodálhassák az etetőket látogató madárfajokat, egyben hasznos és érdekes információkat szerezzenek a madárgyűrűzés mesterségéről is.

– Egy speciális madárfogót hálót feszítettünk ki az Egyetem téren található madáretető mellett, ennek segítségével fogtuk be a gyűrűzéshez a madarakat. A folyamat során felvettük a madár adatait, minden egyednél feljegyeztük a fajt, megmértük a súlyát, meghatároztuk a korukat, illetőleg amennyiben lehetőség volt rá, az ivart is, ezután pedig egy egyedi azonosítóval ellátott alumínium gyűrűt helyeztünk a bal lábukra – fogalmazott Juhász Lajos.

A bizottság a tavaszi szemeszterben is folytatja munkáját. Márciusban a Víz Világnapjához és a Föld Órája programokhoz kapcsolódóan szerveznek programokat, majd áprilisban ismét lesz – idén már 7. alkalommal – Nagy Takarítás a Debreceni Egyetemen.

 

DEHDK PR-és Sajtóiroda

Fotó: Kántor Richárd