Ikonikus művésznő ment el

Egyetem

2015. február 24-én éjjel elhunyt Varga Magda operaénekes, Érdemes Művész, nyugalmazott főiskolai docens, a Csokonai Színház Örökös Tagja.

Varga Magda 1922. január 22-én született Mogyoródon. Édesapja lelkész volt. Tanítóképzőt és pedagógiai főiskolát végzett magyar szakos tanárként. A 40-es évek második felében tanítónőként dolgozott, közben magánúton énekelni tanult. Tanárai között László Géza és Posszert Emília is megtalálható.

1950-ben az Állami Népi Együttes, 1951-től 1956-ig a Magyar Állami Operaház kórusában énekelt, és a Gördülő Opera társulatával is szerepelt. 1956-ban a négy éve alakult debreceni operatársulatba hívta Blum Tamás, ahol a lassan előrehaladó pesti karrier helyett rögtön főszerepekhez juthatott. Gertrudis királyné (Erkel Ferenc: Bánk bán) szerepében debütált. 1958-ban énekelte először Carment, és énekesi pályája végéig (1978) ez volt legkedveltebb, legsikeresebb szerepe. 1978-tól 1993-ig újra tanított, de immár hangképzést, színpadi játékot a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Tagozatán, a későbbi Debreceni Konzervatóriumban. 1997-ben prózai szerepekre hívta Czeizel Gábor, és így új oldalról ismerhette meg a közönség.

Sokoldalú művész.

„A legjobb magyar Carmen” – ahogyan nagysikerű szerepének alakítása alapján nevezték. Húsz éven át tartotta műsorán a Carment a Csokonai Színház, ez idő alatt sok partnerrel, karmesterrel énekelte a szerepet. Rossini Olasz nő Algírban című művében Isabellát, az Aidában Amnerist, a Trubadúrban Azucenát, a Bánk bánban Gertrudist, Ponchielli La Giocondájában a vak asszonyt, Kodály Székelyfonójában a háziasszonyt, a Cigánybáróban Mária Terézia szerepét is nagy sikerrel adta elő. Akkori kortárs operák bemutatásában is emlékezetesek voltak alakításai: Csenki Imre A bajusz című operájában a cigánymenyecskét, míg Pongrácz Zoltán Odysseus és Nausikaa című operájában Lachesis szerepét alakította. 1974-ben Érdemes Művész kitüntetéssel honorálták kiemelkedő művészi teljesítményeiért. 2008-ban Csokonai-díjat kapott. Debrecenben, Magyarországon és külföldön egyaránt a magyar operaéneklés egyik kiemelkedő tehetségű képviselőjeként emlékeznek rá.

Varga Magdát a Csokonai Színház saját halottjának tekinti.

Egykori, szeretett kollégánktól búcsúzunk, emléke előtt a Zeneművészeti Kar tanári kara és hallgatói nevében fejet hajtunk és szívünkben őrizzük mindazt, mit tehetségéből, művészetéből reánk hagyott…

Duffek Mihály dékán
Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.