Az egyetemen is nélkülözhetetlen a TAO

Egyetem

A társaságiadó-kedvezményben (TAO) érintett látványsportágak gazdasági helyzetét értékelik a szakemberek a Debreceni Egyetemen.

– A társaságiadó-kedvezmény új dimenzióba helyezte a hazai sporttámogatások rendszerét – jelentette ki Papp László polgármester a kétnapos konferencia megnyitóján. Kifejtette: a TAO 2011-es bevezetése óta 6 és fél milliárd forint támogatás érkezett Debrecenbe, ennek köszönhetően a legmagasabb szintű sport-infrastrukturális rendszert sikerült megteremteni a városban, így mostantól már csak a szakmai munka minőségének javítására kell koncentrálni.

A TAO lényege, hogy a vállalkozások az öt látványsport (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, jégkorong, vízilabda) utánpótlásképzésére fordított támogatásukat leírhatják a társasági nyereségadójukból.

– Jelenleg a hazai költségvetés egy százalékát teszi ki a sporttámogatásokra fordított összeg. A teljes társasági adóból pedig tíz százalék a TAO – közölte Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács és a Magyar Közgazdasági Tanács elnöke.

A Debreceni Egyetem Atlétikai Club az elmúlt négy évben csaknem 800 millió forint TAO-s támogatást kapott. A pénzt elsősorban az utánpótlásképzésre költötték, valamint a létesítmények felújítására: többek között új borítást kaptak a futó- és a műfüves pályák is. De ezzel még nincs vége, a Debreceni Egyetem újabb fejlesztést tervez.

– Amennyiben a hónap végén kedvező elbírálás alá esik pályázatunk a felsőoktatási infrastrukturális pályázaton (TIOP), akkor egy Sporttudományi Oktatási Központot hozunk létre a Dóczy utcai sporttelepen – jelentette be Bács Zoltán kancellár, aki beszélt arról is, hogy az intézmény stratégiai partneri kapcsolatot szeretne kialakítani a Testnevelési Egyetemmel a sporttudományok területén.

A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán indult sportszervező szak évről-évre az egyik legnépszerűbb képzés.

– A gazdaságtudományi oldalról szeretnénk bővíteni, erősíteni ilyen irányú képzéseinket. Már akkreditáció alatt van a sportközgazdász mesterszakunk, ami európai szinten is csaknem egyedülálló lesz – emelte ki Pető Károly dékán.

A társaságiadó-kedvezmény rendszer első – tudományos alapokon nyugvó – kiértékelését 2013 novemberében tartották a Debreceni Egyetemen. Ennek folytatásaként rendezte meg az idei tanácskozást a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Közgazdasági Társaság Sportközgazdasági Szakosztálya, valamint a Debreceni Egyetem Sportgazdasági és -menedzsment Tanszéke.

– Két éve csak kedvezményezettek szempontjából tekintettük át a rendszer addigi tapasztalatit, idén a támogatói oldal képviselői is előadásokat tartanak – mondta el Borbély Attila, a DE GTK Sportgazdasági és -menedzsment Tanszék vezetője, aki a Magyar Közgazdasági Társaság Sportközgazdasági Szakosztályának elnökeként vezette a konferenciát.

„A TAO-sportágak sportgazdasági helyzetének áttekintése a támogatói oldalról” című tanácskozáson TAO-s sportágakban dolgozó szakemberek, sportvezetők, edzők, valamint kutatók, oktatók és PhD hallgatók vitatják meg a felsőoktatás, a gazdaság és a sport kapcsolatának aktuális kérdéseit február 19-én és 20-án a Gazdaságtudományi Karon.

unideb.hu