Középiskolai hírek Debrecenből

Egyetem

Új honlap, jótékonysági bál, felvételi. Mozgalmas napokat tudhat maga mögött, és izgalmas időszak elé néz az egyetem két középiskolája.

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma péntektől új honlappal fogadja látogatóit. A régi weboldal tartalma bővült, és átláthatóbb lett. Az iskola új honlap címe http://www.kossuth-gimn.unideb.hu/

– A fejlesztésre azért volt szükség, mert az egyre sokszínűbb tartalom már nehezen volt elhelyezhető a régi honlapon. Másrészt a működés biztonságát kívántuk növelni egy, az egyetem által működtetett szerver segítségével – tájékoztatott Kovács István igazgató.

A Kossuth Gimnázium a 2015/16-os tanévben reál és humán orientációs osztályait hat, nyelvi előkészítős-tehetséggondozó tagozatát pedig öt évfolyamos képzésben indítja. Négy éves képzésben a gazdasági, a jogi-kommunikációs, a műszaki vagy az orvos-gyógyszerészeti tagozatok közül választhatnak diákok. A jelentkezők a januárban tartott írásbeli vizsgák eredményeinek ismeretében február 13-ig adhatták be a felvételi lapokat az általános iskolában. A szóbeli felvételi vizsgák a négy és öt évfolyamos képzésekre február 18. és február 23. között lesznek.

A Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiumában a felvételi mellett a január 28-ai jótékonysági bálra is készülnek.

– A több mint egy évtizedes múltra visszatekintő rendezvény bevételéből ezúttal is az iskola tehetséges, illetve rászoruló tanulóit támogatjuk, a fennmaradó összegből pedig az intézmény eszközparkját bővítjük – mondta Kovács Árpádné igazgató.

A Balásházy Szakközépiskolában mezőgazdaság, élelmiszeripar vagy közgazdaság ágazaton választhatnak négy évfolyamos szakközépiskolai osztályok közül a jelentkezők. A Debreceni Labdarúgó Akadémia közreműködésével pedig egy gimnáziumi sportiskolai osztályt is indít az intézmény.

A leendő diákok is részt vehetnek majd olyan tanulmányutakon, mint amilyenen a jelenlegi élelmiszeripar ágazatos tanulók voltak kedden. A fiatalok a Bunge Zrt. martfűi növényolajgyárába látogattak, ahol a technológiai ismereteken túl szakmai információt kaptak az ott alkalmazott berendezésekről, automatizálási technológiákról és a különböző munkafolyamatokról. Egy másik csoportot a régió meghatározó vízi-szárnyas nevelő és feldolgozó vállalkozása, a Tranzit-Ker Zrt. fogadott. A cég szakember-utánpótlási programja részeként az iskola diákjai egész napos szakmai úton ismerkedhettek meg a kacsa- és a libatartás fortélyaival.

Aki a Balásházy Szakközépiskolába szeretne felvételizni, annak is február 13-ig kellett leadni a jelentkezési lapokat, viszont nem kell írásbeli vizsgát tennie. A szakközépiskolai képzésekre a jelentkező általános iskolai 7. év végi és 8. félévi eredményeit veszi figyelembe az intézmény magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv, biológia és kémia tantárgyakból. A gimnáziumi sporttagozat esetén pedig magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv és testnevelés tantárgyakból. A felvételről vagy az elutasításról mindkét középiskola április 24-ig értesíti a jelentkezőket és az általános iskolákat.

unideb.hu