Diplomaosztó két helyszínen

Egyetem

Száznegyvenhárom bölcsész és száztizenkét egészségügyi szakember vette át diplomáját február 6-án az egyetem Főépületben és Nyíregyházán.

A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának oklevélátadó ünnepségén a 2014/2015-ös tanév első félévében végzett nappali és levelező tagozatos hallgatók kapták meg diplomáikat, akik osztatlan képzésben, alapképzésben és mesterképzésben tanultak az elmúlt években az egyetemen, összesen százhuszonnyolcan. Pedagógus szakvizsgán közoktatás vezetői szakon tizenhárom, etikatanár szakon és mentálhigiéné szakirányú továbbképzésben egy-egy fő szerzett oklevelet.

Keményfi Róbert dékánhelyettes ünnepi beszédében kiemelte: a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara az elmúlt száz évben komoly szakmai hagyományokat épített ki, sokat tett tradícióinak megőrzéséért, s ezzel együtt mindig a megújult értékeket képviselte. Hozzátette: új lehetőség a bölcsészképzésben a közös, nemzetközi képzések indítása, ilyen a Sapientia Egyetemmel közös angol nyelvű szakfordító vagy a Kazanyi Egyetemmel nemrég létrehozott pszichológus képzés, ezek körét a jövőben bővíteni kívánják.

A diplomaosztó kiváló alkalmat nyújtott arra is, hogy a Debreceni Egyetem tehetséggondozó programjában kiemelkedő tanulmányi és tudományos teljesítményt elért hallgatókat díjazzák. Az alap- és mesterszakon végzett egyetemisták közül nyolcan vettek át elismerést Bartha Elek rektorhelyettestől.

A nyíregyházi Egészségügyi Karon ugyancsak pénteken tartották a diplomaosztó ünnepséget, melyen 112 hallgató vehette át a tanulmányait lezáró oklevelet. A hallgatók közül 8-an kiváló, 14-en jeles, 52-en jó minősítésű okiratot kaptak.
Az okleveles ápolókat, egészségügyi szociális munkásokat és szociális gazdaság szakembereket valamint az ápolókat, egészségügyi szervezőket, mentőtiszteket, szociális munkásokat, szülésznőket, védőnőket, szociálgerontológusokat, illetve közösségszervezőket Sárváry Attila oktatási dékánhelyettes köszöntötte. Ezt követően a hallgatók esküt tettek arra, hogy felkészültségüket csakis az emberiség javára fordítják, és az egyének, csoportok, illetve közösségek megkülönböztetését, nélkülözését, szenvedését igyekeznek enyhíteni.

– A kar végzőseinek nemes feladata a szociális gondoskodás, az egészségmegőrzés, a gondozás, az egészségvédelem és az egészségügyi ügyvitelszervezés területén olyan elhivatottsággal tevékenykedni, hogy az hozzájáruljon a lakosság szociális helyzetének javulásához, egészségének megőrzéséhez, a rászorulók megsegítéséhez és népünk felemelkedéséhez – hangsúlyozta Semsei Imre dékán, aki az ünnepség végén sok sikert, örömöt és boldogságot kívánt hivatásuk gyakorlásához a végzett hallgatóknak.

unideb.hu