Finisben a felvételi

Egyetem

Nem maradt megválaszolatlan kérdés a Debreceni Egyetemen február 4-én, szerdán rendezett Beiskolázási szülői értekezleten.

Megtelt szülőkkel és leendő hallgatókkal a Főépület Aulája, ahol a felvételi hajrában rendezett fórumot az intézmény.

– Ez az utolsó lehetőség azok számára, akik még nem határoztak a továbbtanulásról, hogy újabb szempontokat ismerjenek meg a végső döntés előtt – mondta köszöntőjében Bartha Elek. A Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese meg is válaszolta a kérdést, hogy melyik felsőoktatási intézményt érdemes választani?

– Természetesen a Debreceni Egyetemet, hiszen a felmérések számtalan területen mutatják az intézmény kiválóságát. A legrégebben ugyanabban a városban működő egyetem, a legnagyobb hallgatói létszám, a legtöbb külföldről érkező diák, a legszélesebb képzési kínálat, kiemelkedő nemzetközi színvonal, külföldi tanulmányi lehetőségek, piacképes diploma, 21. századi infrastruktúra – sorolta a rektorhelyettes, majd hozzátette: mindezt egy olyan városban, ahol a sportolási, kulturális és hitéleti lehetőségek is biztosítottak az itt tanulók számára.

Arra a gyakran felmerülő kérdésre, hogy mennyien nem tudják nyelvvizsga hiányában átvenni oklevelüket, Bartha Elek kifejtette: az itt zajló nyelvi képzés hatékonyságát mutatja, hogy az végzettek 85 százaléka teljesíti a nyelvi követelményeket, ami lényegesen kedvezőbb arány az országos átlagnál. Nem véletlen tehát a szlogen: a Debreceni Egyetem több mint diploma – hangsúlyozta a rektorhelyettes.

– Nyilas Misi nem akart debreceni diák lenni, de hogy mennyit változott azóta a világ, jól mutatja, hogy a Debreceni Egyetem több mint 30 ezer hallgatójával az ország legnagyobb létszámú felsőoktatási intézménye – kezdte az osztatlan tanárképzésről szóló beszámolóját Maticsák Sándor, a Tanárképzési Központ főigazgatója.

Az intézményben jelenleg még alap és mesterszakon (bolognai képzés) és két éve már osztatlan tanárképzésben is nevelik négy karon a jövő pedagógusait. A főigazgató kiemelte a gyakorlatorientált képzés jelentőségét, a választható különleges szakpárokat, vázolta a végzés után biztos elhelyezkedés lehetőségét és a pedagógus életpálya-modellnek köszönhetően elérhető anyagi biztonságot is.

A Hallgatói Önkormányzat felépítéséről, munkájáról, a hallgatói életről, kollégiumi, szórakozási lehetőségekről Molnár Dániel, a DEHÖK képviselője számolt be a szülői értekezlet résztvevőinek, akik feltehették kérdéseiket mind az előadóknak, mind pedig a karok megjelent képviselőinek. Hogy ne maradjon megválaszolatlan kérdés…