A „Kiskossuth” nagy szíve

Egyetem

Jótékonysági akciót indított az egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskolája. Az összegyűlt adományból beteg gyerekek gyógyulását támogatják.

Kórházi kezelésre szoruló diáktársuk miatt szerveztek gyűjtést még decemberben az egyetem gyakorló iskolájában. Két hét alatt csaknem félmillió forintot gyűjtöttek.

– Karácsony közeledtével minden évben szervezünk jótékonysági gyűjtést. Ezúttal úgy döntöttünk, hogy egyik beteg tanulónk miatt ezt a célt szeretnénk támogatni. Öröm volt látni, hogy a gyerekek milyen szívesen segítettek – emelte ki Demeter Józsefné igazgató.

Az összegyűlt pénzből a Gyermekgyógyászati Klinikának vásároltak egy új infúziós pumpát, amit a leukémiás gyerekek kezelésére használnak.

– Az eszköz segítségével gyorsan, pontosan és precízen be lehet állítani az infúzió csepegési idejét, a kemoterápiás dózist helyi mellékhatások nélkül – tájékoztatott Kiss Csongor, a Gyermekhematológiai – Onkológiai Tanszék tanszékvezetője.

A pumpát csütörtökön adták át. A adomány a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány közreműködésével jutott el a Gyermekgyógyászati Klinikára.

– Tavaly hirdettük meg a „Legyen infúziós pumpa minden ágy mellett” programunkat. Ehhez csatlakozott a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskolája. Az intézmény segítőkészsége jó példa mások számára is – hangsúlyozta Hetey Attiláné, az alapítvány kuratóriumi tagja.

A szervezet idén egy új kezdeményezést is elindít, ami a beteg gyerekek kapcsolattartását segíti osztálytársaikkal.

– Egy óriás pandamacit viszünk el azokba az osztályokba, ahonnan a gyerekek súlyos betegség miatt hiányoznak. A panda addig ül a gyerek helyén, amíg a kezelés tart. A játékmacinak is lesz iskolatáskája, benne egyszer használatos fényképezőgép, füzet, toll, amikkel a tanulótársak üzenhetnek beteg osztálytársuknak – mondta Szilágyi Krisztina kórházpedagógus.

A panda először a „Kiskossutban” ül be néhány órára, egy kisebb maci pedig a kórházi kezelés alatt lévő gyereknél lesz.