Rapcsák András emléktáblája Debrecenben

Rapcsák Andrásra emlékeztek Debrecenben

Egyetem

Emléktáblát avattak és emlékülést tartottak Rapcsák András akadémikus, a KLTE volt rektorának tiszteletére születésének 100. évfordulóján.

A múlt ismerete nélkül nem dolgozhatunk sikeresen

– hangsúlyozta Lenkey Béla, a KLTE Baráti Köre elnöke az emléktábla avatásán péntek délelőtt a Kémia Épület déli falánál. Máté István szobrászművész domborművének leleplezésével emlékezett a baráti kör a száz évvel ezelőtt született akadémikusra, aki 1965 és 1966 között a természettudományi kar dékánja, 1966 és 1973 között pedig a Kossuth Lajos Tudományegyetem rektora volt.

Rapcsák Andrást Daróczy Zoltán professor emeritus, a KLTE volt rektora méltatta, aki felidézte az akadémikus életének fontos mozzanatait, illetve beszélt jelentős szerepéről a debreceni differenciálgeometriai oktatásban.

Egykori tanítványai nevében Halász János országgyűlési képviselő mondott beszédet, aki kiemelte, hogy a néhai professzor barátságos hallgatói, oktatói és egyetemi közösséget teremtett, munkájának köszönhető, hogy a kollégák, pályatársak, tanítványok a mai napig otthonuknak érzik az egyetemet.

A Debreceni Egyetem Matematikai Intézete és a Debreceni Akadémiai Bizottság Matematikai Munkabizottsága az évforduló alkalmából emlékülést tartott a DAB székházban.

Egy intézmény rangját és hírnevét néhai professzorainak rangja és hírneve adja meg – fogalmazott Gaál István. A rektorhelyettes hozzátette: Rapcsák András sokoldalúságát igazolja, hogy a tudomány, az oktatás és az egyetemi vezetés területén is maradandót alkotott.

Az egyetemnek szüksége van az olyan emblematikus alakokra, mint amilyen Rapcsák professzor volt. Bár engem már nem tanított, de legendás Differenciálgeometria köteteit közelről ismertem

– mondta el Pintér Ákos dékán.

Pálfy Péter, a Magyar Tudományos Akadémia matematikai osztályának vezetője Rapcsák András tudományos tevékenységéről beszélt, felidézve a pályatartó levezetések témakörben készült akadémiai székfoglaló előadását. Rapcsák András életútját utolsó doktorandusza mutatta be általános iskolától időskoráig.

Igazi tudóstanár volt, már középiskolai tanárként is végzett tudományos munkát, és mindig fogékony volt a matematika oktatási problémái iránt

– hangsúlyozta Kántor Sándorné.

Rapcsák András a pályageometria nemzetközileg elismert kutatója volt, többek között megoldotta Hilbert negyedik problémáját a Finsler-terek vonatkozásában. Az akadémikus szakmai munkásságáról Bácsó Sándor Rapcsák András eredményeinek reneszánsza, Szilasi József pedig Találkozásaim Rapcsák Andrással és a Rapcsák-egyenletekkel címmel tartott előadást.

unideb.hu