Hidrobiológusok találkoztak a Debreceni Egyetemen

Hidrobiológusok találkoztak a Debreceni Egyetemen

Egyetem

A Biológiai és Ökológiai Intézet tavaly létrehozott Alkalmazott Hidrobiológiai Kihelyezett Tanszéke is bemutatkozott a Debreceni Hidrobiológus Fórumon.

– A Debreceni Egyetem az egyetlen olyan felsőoktatási intézmény, ahol hidrobiológusokat képezünk – hangsúlyozta nyitóbeszédében Nagy Sándor Alex, a Debreceni Egyetem Hidrobiológiai Tanszékének vezetője a Debreceni Hidrobiológus Fórumon, melyet december 10-én, szerdán tartottak az Ökológiai Épületben. A tanszékvezető kifejtette: a hazai szakképzésben a mérnöki képzés mindig le volt fedve, de a vízi élőlényekkel és a vízminőséggel sehol nem foglalkoztak korábban.

A rendezvényen bemutatkozott a Biológiai és Ökológiai Intézet tavaly létrehozott Alkalmazott Hidrobiológiai Kihelyezett Tanszéke is, amely gyakorlatilag intézményesítette az egyetem kiváló kapcsolatát a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal.

Teszárné Nagy Mariann tanszékvezető elmondta, hogy az együttműködés célja a biológia és hidrobiológia szakos egyetemi hallgatók képzési színvonalának emelése volt.

– A kihelyezett tanszék speciális oktatási-kutatási szervezeti egységként a gyakorlati képzés spektrumának bővítését szolgálja. Biztosítja, hogy a képzésben résztvegyenek a vízügyi igazgatóság szakemberei, akik gyakorlati lehetőségekkel segítik a hallgatók tapasztalatszerzését, továbbá tudományos diákköri munkák, szak- és diplomadolgozatok, PhD-értekezések készítésében nyújtanak szakmai vezetői segítséget – magyarázta a tanszékvezető.

A fórumon kihirdették a Magyar Chirodon Alapítvány által kiírt pályázatok eredményeit, valamint átadták a díjakat. Az Msc-képzésben résztvevő hallgatók diplomadolgozatai közül Nagy Erika: Folyami szitakötők magyarországi előfordulási sajátosságai, különös tekintettel a csermelyszitakötőkre című munkája kapta az első díjat, míg BSc-, MSc- és PhD-hallgatók első szerzős publikációi közül Kis Olga, Vajda Csilla, Gyulavári Hajnalka Anna, Szabó László József, Miskolczi Margit, Cserháti Csaba és Dévai György: A nyugati zöld rabló egy észak-magyarországi imágópopulációjának morfológiai jellemzése című cikke nyert. Az első helyen végzett pályamunkákat a díjátadás után bemutatták a szerzők.

A rendezvényen köszöntötték hetvenötödik születésnapja alkalmából Varga Zoltánt, az Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék professor emeritusát, valamint hetvenedik születésnapja alkalmából Aradi Csabát, az egyetem címzetes docensét, a Hortobágyi Nemzeti Park nyugalmazott igazgatóját. Emellett megemlékeztek az idén elhunyt Bancsiné Tóth Máriáról, a debreceni hidrobiológiai képzés meghatározó alakjáról.

Moldoványi Judit szitakötőkről szóló, a National Geographic díjával kitüntetett Az álruhás királyfi című természetfilmje zárta a fórumot.

unideb.hu