Kitüntetett orvosok

Egyetem

A Klinikai Központ két orvosa, Pfliegler György és Boda Zoltán vehette át a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság Laki Kálmán emlékérmét.

A véralvadással foglalkozó szakemberek munkásságának elismerésére adományoz kétévente Laki Kálmán emlékérmet a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság. A rangos elismerést idén a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának oktatói – Boda Zoltán egyetemi tanár és Pfliegler György habilitált egyetemi docens – vehették át a társaság októberi kongresszusán.
Boda Zoltán belgyógyász és haematológus szakorvos, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika Thrombosis és Haemostasis Központjának szakmai igazgatója. Haemostasis-kutatással foglalkozik, jelenleg fő érdeklődési területe az új típusú véralvadásgátlók klinikai vizsgálata és az őssejtkutatás perifériás artériás érbetegségekben. Több multinacionális klinikai vizsgálat hazai vezetője, illetve ezek nemzetközi tudományos bizottságainak tagja. A Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság vezetőségi tagja, valamint tagja a nemzetközi szervezetnek is.
Pfliegler György, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet Ritka Betegségek Tanszékének alapítója és vezetője. 2001-ben kapott megbízást a Ritka Betegségek Tanszék megalapítására hazánkban és Közép-Európában elsőként. A ritka betegségek közé olyan kórképek tartoznak, amelyek tízezer emberből legfeljebb ötöt érintenek, ezért diagnosztizálásuk, kezelésük nehézségekbe ütközik, és sokszor akár helyrehozhatatlan kárt okozó késedelmet szenved. A tanszék az ország minden részéből, de határon túlról is fogad betegeket, illetve emailben, levélben konzultációs tevékenységet végez. A docens emellett a véralvadással összefüggő betegségeket kutatja, és ő szerkeszti a magyar trombózis kezelési irányelveit is.

unideb.hu