Diplomaták Debrecenben

Egyetem

Több magas rangú diplomata is látogatást tett a héten a Debreceni Egyetemen, amely ezzel is bővíti, erősíti nemzetközi kapcsolatait.

Niclas Trouvé, aki 2014. augusztus 14-e óta látja el tisztét Svédország magyarországi nagyköveteként, első alkalommal járt Debrecenben, amikor november 14-én látogatást tett a város vezetőinél és az egyetemen.

A Debreceni Egyetemen – amelynek az Erasmus+ program keretein belül a University of Gothenburg-gal van hallgatói-, oktatói cserékre vonatkozó szerződése – jelenleg 82 svéd állampolgárságú hallgató tanul: 66 az Általános Orvostudományi Karon, 11 a Fogorvostudományi Kar, öten pedig a Népegészségügyi Karon.

A diplomata elsőként a Debrecenben tanuló svéd diákok egy csoportjával találkozott, érdeklődve a Debreceni Egyetemen szerzett tapasztalatokról, majd Nábrádi András, az egyetem stratégiai rektorhelyettese fogadta.

A találkozón szó esett az Erasmus+ program által kínált svéd-magyar oktatási- kutatási kapcsolatok erősítéséről, az oktatói, hallgatói mobolitás fejlesztéséről, valamint a vállalati együttműködések szorgalmazásáról.

Ilan Mor, Izrael Állam rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete november 11-én látogatott a Debreceni Egyetemre. A diplomatát Bartha Elek oktatási rektorhelyettes fogadta.

A Debreceni Egyetemen jelenleg 266 izraeli hallgató tanul, orvos- és fogász képzésben. A nagykövet tájékoztatása szerint nagyon jól teljesítenek a Debreceni Egyetemen végzett hallgatók a hazai licensz vizsgákon, könnyen el tudnak helyezkedni, elismert az egyetemünkön szerzett diploma.

A nagykövet elsőként az intézmény 3. emeleti kerengőjén kiállított holokauszt tárlatot tekintette meg, majd tárgyalásokat folytattak a két ország közötti egyetemi szintű kapcsolatok kiépítéséről, valamint a hallgatói mobilitásokról.

A találkozón elhangzott, hogy a követség 2015-ben szeretne egy izraeli egyetemi látogatást szervezni a magyar felsőoktatási intézmények képviselői részére az Erasmus+ együttműködési lehetőségek erősítésére, amelyben várhatóan mintegy 90 fő mobilitás valósítható meg Magyarország és a Dél-Mediterrán térség (Algéria, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Libanon, Líbia, Marokkó, Palesztina, Szíria, Tunézia) között a 2015/16-os tanévtől.

A Debreceni Egyetemnek jelenleg nincs működő egyetemi szintű kapcsolata izraeli felsőoktatási intézménnyel. Az Általános Orvostudományos Kar viszont 6 izraeli oktatókórházzal áll szerződésben, ahol a hallgatók a gyakorlatukat végezhetik.

unideb.hu