Húsz éve a rák ellen

Egyetem

Kelet-Európában elsőként Debrecenben indult el 1994-ben a PET-program. A jubileum alkalmából november 14-én tudományos ülést rendeznek.

– A PET a tumordiagnosztika egyik leghatékonyabb eszköze. A módszer lényege, hogy radioaktív izotóppal jelölt molekulákat juttatunk az élő szervezetbe, amik eloszlása a szervezet funkcionális állapotát jellemzi. A PET még azelőtt láthatóvá teszi a betegség miatt bekövetkező anyagcsere-változásokat, mielőtt anatómiai elváltozásokat lehetne tapasztalni. Így a PET a korai diagnosztika eszköze – magyarázza Trón Lajos, a Debreceni Egyetem Nukleáris Medicina Intézetének emeritus professzora.

Amikor 1994-ben a debreceni PET-központ az Atommagkutató Intézet épületében elindult, a világban is csak körülbelül száz egység működött. Akkoriban tehát nemcsak hazánkban, még Kelet-Európában is egyedülálló volt a debreceni centrum a humán PET-vizsgálatok végzésében, ezért az ország egészéből és külföldről is érkeztek betegek.

Trón professzor hangsúlyozta: az anyagcsere-eltéréseket mutató képalkotó eljárás előnye ugyan a korai diagnosztika, ám egyik nagy hátránya, hogy csak a működésbeli eltérést mutatja, annak pontos helyét nem. Ezért a technika fejlődésével a PET-módszert összekötötték más, anatómiai képalkotó eljárással, így 2001 óta már PET-CT-k működnek. Az évek alatt a PET-kamera felbontóképessége is sokat javult. A kezdetei 4-5 mm-rel szemben a kisállatok leképezésére kifejlesztett, és az intézetben is működő mini PET-kamerák ma már képesek 1 mm alatti felbontású képet adni, ami a betegvizsgálatok mellett a gyógyszerfejlesztésben is nagy előrelépést eredményezett.

A Debreceni Egyetemen 2006-ban adták át a PET-központ befogadására alkalmas épületet saját gyorsítóval és radiokémiai laboratóriummal, ahol éves szinten ma már több mint ötezer vizsgálatot végeznek.

A PET kutatási célú alkalmazásai – 20 éves a debreceni PET-program címmel november 14-én 14 órától a DAB-székházban tartanak tudományos ülést. Részletes program: http://www.nmc.dote.hu/mont/docs/141114_PET20_program.pdf

unideb.hu