Alapító professzorra emlékeztek

Egyetem

Emléktábla és laboratórium is őrzi immár Imre Lajos professzornak, a Természettudományi és Technológiai Kar alapítójának emlékét a Kémiai Épületben.

– Értékeinket meg kell őrizni: ahogy a 100 éves egyetem büszkén vallja, hogy a Református Kollégiumból nőtt ki, ugyanúgy kell nekünk is elődeinkre büszkének lenni – hangsúlyozta Lenkey Béla, a KLTE Baráti Kör elnöke Imre Lajos professzor emléktáblájának avatóján október 20-án, hétfőn a Debreceni Egyetem Kémiai Épületében.

A KLTE Baráti Kör és a Természettudományi és Technológiai Kar Kémiai Intézete közösen állította az emléktáblát az épület D szárnyának 2. emeleti folyosóján, ahol ezentúl a Kolloid- és Környezetkémiai Tanszék laboratóriuma is Imre Lajos nevét viseli.

Gáspár Vilmos egyetemi tanár, a Fizikai Kémiai Tanszék vezetője méltatásában elmondta, hogy bár személyesen nem ismerhette a professzort, de a hírét és szellemiségét igen, hiszen mai napig viszik tovább kollégái, tanítványai, s nagyszerű dolog, hogy immár emléktábla és laboratórium is őrzi emlékét.

Imre Lajos a Nobel-díjas német kémikus, Otto Hahn tanítványa volt, a Természettudományi és Technológiai Kar alapító professzorai közé tartozik, 1949-ben kapott megbízást a Fizikai Kémiai Tanszék megszervezésére. A hazai radiokémiai kutatásban és oktatásban is meghatározó szerepet betöltő professzor két évtizedig állt a Fizikai Kémiai Tanszék élén. Vezetése alatt a Botanikus Kert elkülönített területén 1960-ban felépült és megkezdte működését a tanszékhez tartozó Izotóp Laboratórium. 1968-ban lemondott a tanszék vezetéséről, de az ekkor önállóvá vált Izotóp Laboratóriumot 1971-ig vezette tovább.

A tanítványok és munkatársak nevében mondott köszöntőjében Kónya József nyugalmazott egyetemi tanár felidézte, hogy Imre Lajos olyan korban élt, amikor a múzsák hallgattak, a fegyverek szóltak.

– A változatosság, az újrakezdés az élet állandó része volt, legalább ötször kellett neki újrakezdeni, többek között itt az egyetemen is, ahol a semmiből teremtette meg az akkor induló Fizikai Kémiai Intézetet. Gyökereket adott, s rajtunk múlott, hogy ki növeszt szárnyat – fogalmazott Kónya József.

Az emléktáblát Imre Lajos lánya és Bányai István egyetemi tanár, a Kolloid- és Környezetkémiai Tanszék vezetője leplezte le.

unideb.hu