Debreceni Egyetem: arra kérik az afrikai diákokat, hogy ne utazzanak haza

Egyetem

Az ebolajárvány terjedésére tekintettel az egyetem vezetése arra kéri a Debreceni Egyetemen (DE) tanuló afrikai diákokat, hogy a közelgő őszi, illetve téli szünetben ne utazzanak haza, maradjanak Magyarországon – közölte rendkívüli sajtótájékoztatón pénteken a rektor.

Szilvássy Zoltán a megelőző intézkedéssel összefüggésben hivatkozott az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi jelentésére, amely szerint az igazolt megbetegedések száma elérte az ötezret, s becsléseik szerint ez a szám fél év múlva megtízszereződhet.

A rektor hozzátette: a hazai oktatási intézmények közül a Debreceni Egyetemre jár a legtöbb, összesen 740, az ebolajárvánnyal érintett afrikai országokból származó diák.
Szilvássy Zoltán ugyanakkor nyomatékosan kijelentette: nincs drámai helyzet, Debrecenben nincs járványveszély, de miután a járvány növekszik Afrikában, a hallgatók és az intézmény egészségbiztonsága érdekében az egyetem vezetésének meg kell tennie az optimálisnak ítélt lépéseket.

A rektor utalt arra is, hogy több európai országban, így Szerbiában, Csehországban, Franciaországban is szigorításokat vezettek be az ebolajárvány miatt, ami megnehezítheti az esetlegesen hazautazó hallgatók visszatérését Magyarországra.

Édes István kardiológus professzor, a DE Klinikai Központ főigazgatója elmondta: a Debrecenben tanuló afrikai diákok közül eddig ketten betegedtek meg, mindkettőjükről kiderült, hogy nem ebolafertőzöttek, hanem maláriások.

Elkülönítésük és gyógykezelésük az országos protokoll szerint azonnal megtörtént. Egyébként mindketten Nigériából érkeztek, olyan helyről, amely 700-800 kilométerre fekszik az ebolával fertőzött területektől – ismertette a részleteket a főigazgató, hozzátéve: a legtöbb afrikai orvostanhallgatójuk Nigériából érkezett, amelyet időközben már ebolamentessé nyilvánítottak.

Elmondta azt is, hogy a szakirodalom szerint az ebola leghosszabb lappangási ideje három hét, hallgatóik pedig már több mint egy hónapja Debrecenben vannak, vagyis fertőzésmentesnek tekinthetőek.

Az egyetem rektora elegendőnek ítélte a megelőzés szempontjából a hallgatókhoz intézett felhívást.

“Zömében orvostanhallgatókról van szó, akik komolyan vesznek egy ilyen jelzést” – tette hozzá Szilvássy Zoltán.