Elismerés a színvonalas oktatásért

Egyetem

A Kémia Oktatásért-díjjal tüntették ki Kovácsné Malatinszky Mártát, a Kossuth Gimnázium vezetőtanárát csütörtökön, Budapesten.

A Richter Gedeon Nyrt. 1999-ben hozta létre A Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémia Oktatásért Alapítványt, hogy támogassa és erősítse a kémia színvonalas iskolai oktatását. Az Alapítvány kuratóriuma a Magyar Kémia Oktatásért néven díjat alapított az általános, közép- és szakközépiskolai tanárok részére, amelyet minden évben nyilvánosan meghirdet. A pályázaton javasolt pedagógusok közül a kuratórium azokat díjazza, akik több éve elismerten a legtöbbet teszik a kémia iránti érdeklődés felkeltésére, a kémia megszerettetésére, továbbá akiknek tanítványai az utóbbi években sikeresen szerepeltek a hazai és a nemzetközi kémiai jellegű tanulmányi versenyeken. Idén négy kémiatanár vehette át kiemelkedő szakmai munkásságáért nívós elismerést, köztük a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának vezetőtanára.

Kovácsné Malatinszky Márta 1978-ban szerzett kémia-fizika szakos diplomát a Kossuth Lajos Tudományegyetemen. 1996 óta a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium vezetőtanára. Szaktanári munkájának irányelveként az alapórákon arra törekszik, hogy hétköznapokhoz köthető ismereteket és stabil alapokat szerezzenek a diákok.

Kémia tantárgyból tanítványainak felvételi aránya 95 százalékos, különösen eredményes az orvosi egyetemre készülők trenírozásában. Az Irinyi János Középiskolai Kémiaversenyen minden évben indít versenyzőket, 1996-tól 2000-ig folyamatosan volt döntőbe jutott tanítványa, több 1., 2., 3., 6. és 7. helyezéssel. A Curie Kémiaversenyen 2004-ben tanítványa 1. helyezést szerzett a kupával együtt, és további két diákja büszkélkedhet 2. helyezéssel. Az OKTV-n elért kiemelkedő sikerek: 4., 6. és 16. helyezés, OKTV II. kategóriában 12. hely. A Hevesy György Országos Kémiaversenyen rendszeresen jutnak döntőbe az általa felkészített diákok. Mentorálásával a Természet Világa című folyóirat pályázatán 2011-ben kiemelt I. díjat, 2013-ban az MKE megyei pályázatán II. díjat kapott egy-egy tanítványa. 2014-ben egykori tanítványa Kalmár József köztársasági gyűrűs doktoravatáson kapa meg oklevelét a Debreceni Egyetem Napján.

Kovácsné Malatinszky Márta szakmai tevékenységét több díjjal is elismerték. A díj Magyar Tudományos Akadémia Klub Vörösmarty-termében vette át csütörtökön. A díjazott 2011-ben a Kiváló vezetőtanár kitüntetésben is részesült az egyetemen.

unideb.hu